Početna Gradske teme Inspektorima otežavajuće okolnosti za rad: Iako pred penzijom, nedostaju osnovni uslovi

Inspektorima otežavajuće okolnosti za rad: Iako pred penzijom, nedostaju osnovni uslovi

0

Prosečna starost inspektora u Novom Sadu je između 46 i 55 godina, a većina službi nema ni osnovnu potrebnu administrativnu opremu, pravnu službu ili IT podršku.

(…) Trenutno stanje računarske opreme je apsolutno nezadovoljavajuće, posebno imajući u vidu da je više od 70 odsto računara starije od 10 godina, a laptopova starije od osam godina, navodi se u izveštaju o radu inspekcija.

Prosečna plata zdravstvenih inspektora je između 48.000 i 67.500 dinara, što ne deluje stimulišuće za rad, naročito kad se uzme u obzir da su novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru dobili i nova zaduženja. U ovoj inspekciji, pokazuje statistika, svaki inspektor nema svoj računar.

Većina vozila kojima se služe inspektori su zastarela, u lošem stanju i nema ih dovoljno za potrebe nadzora, pokazuje nova “Funkcionalna analiza republičkih inspekcija”, koju je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a prenosi 021 portal.

Osnovni problem sa kojima se inspektori suočavaju u svakodnevnom radu je nedostatak štampača i skenera, odgovorili su inspektori prilikom istraživanja.

Za bliže oslikavanje situacije, samo jedan primer pokazuje da u turističkoj inspekciji sa sedištem u Novom Sadu, a koja pokriva Vojvodinu, trenutno nedostaje tri inspektora, kako bi bila zadovoljena norma po sistematizaciji tj. da ih bude ukupno 12.

Na republičkom nivou, najviše inspektora nedostaje sanitarnoj inspekciji, a relativno dobra situacija je u republičkoj građevinskoj inspekciji, gde se procenjuje da je potrebno zaposliti jednog inspektora.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay