Početna Gradske teme Institut za javno zdravlje Vojvodine situaciju u pokrajini ocenio kao vanrednu

Institut za javno zdravlje Vojvodine situaciju u pokrajini ocenio kao vanrednu

0

Najviše obolelih je i dalje u Novom Sadu čiji je krizni štab zbog nepovoljne epidemiološke situacije usvojio je paket znatno pooštrenih mera. Uz Sremsku Mitrovicu, Rumu, Irig i Sremske Karlovce od juče je vanredna situacija zvanično proglašena i u Inđiji.

Inđija je peta opština u Vojvodini u kojoj je zbog porasta broja obolelih proglašena vanredna situacija. Ona, osim ograničenja rada ugostiteljskih objekata, podrazumeva obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima kao i redovnu dezinfekciju stambenih ulaza i liftova.

Po broju zaraženih u pokrajini i dalje prednjači Novi Sad koji je i u subotu imao preko 300 novoinficiranih.

Zbog toga je gradski krizni štab doneo 4 nove naredbe. Prva se tiče pooštravanja kontrole ugostiteljskih objekata ali i novih ograničenja u njihovom radu. Razmak između stolova ne sme biti manji od 2 metra, a za stolom može sedeti najviše četvoro ljudi. Zabranjuje se konzumacija hrane i pića ispred ugostiteljskih objekata koji imaju šaltersku prodaju.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, najavio je kažnjavanje i onih koji prave privatne žurke.

“Spremićemo naredbu posebno za kućni red gde ćemo sankcionisati i zabraniti kućne žurke, da neće niko moći da pravi ni privatne žurke, sankcionisaćemo i predsednike skupštine stanara inspekcija će to kontrolisati. Pooštrićemo mere oko javnog prevoza i taksi prevoza”, saopštio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

To konkretno znači da su taksisti obavezni da nose zaštitne maske, kao i svi putnici u taksi vozilu, pri čemu je sedenje do vozača zabranjeno.

U svom izveštaju Institut za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju u čak 22 opštine ocenjuje kao vanrednu.

Iako se među njima ne nalazi Sombor, u tom gradu najveći problem je broj zaraženih među zaposlenima u opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ koji se popeo na 83. U bolnici je zbog toga prestao rad svih specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti, a do daljnjeg je odložen i elektivni operativni program.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay