Početna Gradske teme Investitor se odlučio za manju spratnost poslovne zgrade u Novom Sadu

Investitor se odlučio za manju spratnost poslovne zgrade u Novom Sadu

0

Projekat poslovne zgrade koju će u Radničkoj 32 graditi novosadska kompanija “3Lateral”, deo “Epic Games-a”, stavljen je na javni uvid.

Predloženo arhitektonsko rešenje ne predstavlja novitet samo na osnovu izgleda, već i po odluci investitora da zgradu ne sagradi sa maksimalnom dozvoljenom spratnošću. Umesto solitera od sedam do 10 spratova, uz jedan povučeni deo, investor se odlučio za zgradu od dva do šest spratova.

U planu se vidi da je na parceli od gotovo 6.500 kvadratnih metara, koju je “3Lateral” kupio od Novog Sada za više od 7,7 miliona evra, predviđena “zelena zgrada”, koja će zauzeti nešto više od 2.800 metara kvadratnih, odnosno tek 44 odsto prostora. Ostatak prostora, od više od 3.600 kvadrata, biće namenjen zelenim površinama, pešačkim stazama i platoima.

U planu se navodi da je poslovni objekat od šest spratova pozicioniran na severnom delu parcele, ka Radničkoj ulici. U jugoistočnom delu biće smeštena dvospratnica u obliku slova “П”. U zgradi bi trebalo da bude zaposleno između 250 i 300 ljudi.

Predviđeno je da viši deo bude poslovno-administrativni deo, dok će dvospratni objekat služiti kao studio sa radioniocima i multifunkcionalnim teatrom sa kapacitetom od 280 sedišta. Ova dva dela su povezana, te će centralni deo imati ulogu otvorenog atrijuma. Neto površina zgrade na svim etažama biće 10.550 kvadratnih metara.

Planira se podzemna garaža ispod parcele, sa 174 parking mesta i tehničkim prostorijama ukupne površine veće od 5.000 kvadratnih metara. Navodi se i da će krovovi biti ozelenjeni, što će doneti dodatnih 1.500 kvadratnih metara zelenila, zbog čega će polovinu parcele činiti zelene površine.

Osim toga, zgrada će imati zalivni sistem iz sopstvenog izvorišta podzemne vode, odnosno napraviće se dva bunara sa dubinom od oko 25 metara. Voda iz podzemnog bunara će se koristiti za protivpožarni sistem, a predviđeno je i da se deo atmosferskih voda skuplja u rezervoar u podzemlju, kako bi se potom koristila za zalivanje.

Objekat će biti i uvučen u odnosu na granicu regulacione linije, što je retka praksa u Novom Sadu, s obzirom na to da investitori uglavnom koriste svaki kvadratni centimetar zauzetosti površine, pa i preko toga.

Ova zgrada će biti smeštena kraj trospratnog objekta policijske stanice, čija je izgradnja planirana za narednu godinu. Urbanistički projekat zgrade u Radničkoj 32, koji je izradio biro “Nova logika”, može se pogledati u Upravi za urbanizam (Školska 3) ili na sajtu grada do 2. decembra. Prigovori i sugestije mogu se podneti pismeno ili na mejl planiranja@uprava.novisad.rs.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay