Početna Gradske teme Ispituje se ko bi otpad iz budućeg Regionalnog centra u Novom Sadu...

Ispituje se ko bi otpad iz budućeg Regionalnog centra u Novom Sadu koristio kao energiju

0

Grad Novi Sad interesuje se da li postoje firme koje bi preuzimale otpad iz budućeg Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom i koristile ga kao obnovljiv izvor energije.

Grad to čini kroz upravo raspisani neobavezujući javni poziv, na koji mogu da se jave zainteresovane firme.

Poznato je da Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas planiraju zajednički regionalni centar za preradu otpada, a trenutno se priprema tehnička dokumentacija.

Očekuje se da će se preradom otpada stvoriti veća količina produkta koji će biti dalje iskoristiv za dobijanje energije, a pitanje je ko će biti u mogućnosti tu energiju da iskoristi. Očekuje se da će radom postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada ovaj centar raspolagati sa oko 117 tona ovakvog obrađenog produkta dnevno.

Članice regiona imaju nameru da celokupnu količinu RDF/SDF isporučuju potencijalnim partnerima. Od potencijalnih partnera se očekuje da dostave pisma o zainteresovanosti kojim bi iskazali svoju nameru da od Regionalnog centra preuzimaju celokupnu količinu RDF/SDF – navodi se u neobavezujućem pozivu na sajtu Grada.

Poziv je otvoren do 9. novembra i ne podrazumeva zvaničnu saradnju sa navedenim gradovima i opštinama, već samo prikupljanje informacija i ispitivanje tržišta.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay