Početna Gradske teme Ivana Španović među deset kandidata za Februarsku nagradu

Ivana Španović među deset kandidata za Februarsku nagradu

0

GettyImages-Ivana-Spanovic-40

Skupština grada je saopštila da je Komisija za dodelu priznanja utvrdila na današnjoj sednici listu predloga kandidata za Februarsku nagradu za 2016. godinu.

Predloženi kandidati su uglavnom nepoznati široj javnosti, ako izuzmemo atletičarku Ivanu Španović i istoričara Dejana Mikavicu, koji se povukao iz politike pre nekoliko godina zbog afera koje su ga pratile dok je sedeo u lokalnoj vlasti u Novom Sadu.

U konkurenciji za visoko gradsko priznanje su profesor emeritus u penziji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Branka Lazić koga je predložio “Centar za promociju i edukaciju Organska bašta”, potom slikar i grafičar iz Novog Sada Petar Ćurčić koga je predložila grupa građana, direktor folkornog udruženja “Veliko kolo” iz Veternika Milan Veselinović na osnovu inicijative Dušice Družetić, književnik i vajar Radovan Ždral koga je kandidovala direktorica OŠ “Nikola Tesla” iz Banatskog Karađorđeva Angelina Majković.

Takođe, među kandidatima za Februarsku nagradu su i inovator Mile Plavšić na osnovu predloga Boška Brzića i predsednika MZ “Kać” Uroša Lončara, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Dragan Munitlak koga je predložio Crveni krst Novog Sada i Društvo novinara Vojvodine, atletičarka Ivana Španović na osnovu inicijative AK “Vojvodina”, prof. dr Dejan Mikavica koga je predložilo Društvo novinara Vojvodine, diplomirani inženjer tehnologije Vesna Odanović na osnovu inicijative Novosadskog ekološkog centra i magistar književnih nauka Boško Brzić koga je predložio Vladimir Cvejin Spremo.

U saopštenju Skupštine se navodi da će na sledećoj sednici članovi Komisije predložiti kandidata za Februarsku nagradu, a konačnu reč daće odbornici Skupštine Grada Novog Sada.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Autor: 021.rs
Foto: Guliver / Getty Images