Početna Gradske teme Izborne igre u Novom Sadu: Četiri ruske partije na 329 Rusa

Izborne igre u Novom Sadu: Četiri ruske partije na 329 Rusa

0

RusijaČetiri partije hoće na izbore u Novom Sadu kao manjinske stranke Rusa kako bi lakše dobile odbornička mesta. U ovom trenutku u borbi za potpise za ulazak u novosadski parlament bore se Jedinstvena stanka Rusije, Stranka Rusa Srbije, Ruska stranka, te Srpsko-ruski pokret, iako Rusa, prema poslednjem popisu, u Novom Sadu ima tek 329.

Sve četiri partije žele da izađu na izbore kao manjinske liste, u čemu i leži njihova “ljubav” prema Rusiji, uz želju da se “ogrebu” o popularnost te zemlje kod nas. Kao manjinske liste, treba da skupe daleko manje potpisa od drugih, a za njih ne važi ni cenzus.

Prof. dr Duško Radosavljević, politički analitičar, kaže da bi Izborna komisija morala da odbije ove liste.

Skoro sve partije nacionalnih zajednica su zloupotreba, a posebna je zloupotreba postojanje ruske, koja nije priznata zakonom kao nacionalna manjina, niti ima pravo osnivanja saveta. To je biznis, tu se javljaju politički mufljuzi koji ne mogu drugačije do privilegija. Oni tako za gradske izbore donesu 500-600 potpisa umesto 2.500, koliko moraju da prikupe druge partije ili 1.000 potpisa za pokrajinske izbore umesto 6.000 – kaže on.

Predsednici ruskih stranaka nisu mogli da kažu koliko pripadnika ovog naroda će biti na njihovim listama.

Dobili smo status stranke nacionalne manjine, sve zakonske uslove smo ispunili. Biće Rusa kao kandidata za odbornike, ali ne znam koliko Zoran Marić, predsednik Jedinstvene ruske stranke

Sakupili smo više od 1.000 potpisa i predaćemo listu za izbore u Novom Sadu, ali i za pokrajinske i parlamentarne izbore. Dobili smo status stranke nacionalne manjine, sve zakonske uslove smo ispunili. Biće Rusa kao kandidata za odbornike, ali ne znam koliko – rekao je Zoran Marić, predsednik Jedinstvene ruske stranke, koji kaže da “slabo zna ruski jezik”.

Slobodan Nikolić, predsednik Ruske stranke, tvrdi da će na njegovoj listi u Novom Sadu biti čak 10 odsto Rusa.

Mi smo jedina partija koja je učestvovala na prošlim izborima, za razliku od ovih sada koje se množe neverovatnom brzinom i izigravaju zakon. Sračunato se razvodnjava glasačko telo i druge ruske partije su produžene ruke velikih stranaka – tvrdi on.

Borko Ilić, zamenik gradonačelnika i kandidat za gradonačelnika DSS i Dveri, kaže da je u pitanju manipulacija glasačima, jer Rusi nisu nacionalna manjina.

Čim oni predaju liste, podnećemo žalbe izbornim komisijama i Upravnom sudu, jer svi koji kažu da su Rusi, a Srbi su, zloupotrebljavaju izborni sistem i sramota su za Srbiju i Rusiju – kaže Ilić.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay.com