Početna Gradske teme Izdata zgrada na Trgu Patrijarha Brankovića u Sremskim Karlovcima

Izdata zgrada na Trgu Patrijarha Brankovića u Sremskim Karlovcima

0

Opštinska Turistička organizacija Sremskih Karlovaca (TOOSK) i Eparhija sremska zakupci su i korisnici prostora u zgradi koju je „Infrastruktura železnice Srbije“ podigla na mestu nekadašnjeg Saveznog centra za mehanizaciju u Sremskim Karlovcima.

Time je razrešena dilema koja traje oko godinu dana koliko je bilo potrebno i da se poruši prethodni objekat i sagradi to velelepno zdanje, oko toga ko će i za šta koristiti taj novi poslovni prostor u Karlovcima. Zakupci ovih dana treba da potpišu ugovor sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ i uđu u posed, a uskoro će uslediti opremanje i početak rada.

Turistička organizacija će u tom objektu otvoriti vizitorski centar u kom će turisti dobijati sve potrebne informacije, moći da pogledaju sve od propagandnog materijala, kupe ulaznice, suvenire… Biće to mesto na kom će ostvarivati prvi kontakt sa Karlovcima. Projektom parternog uređenja centralnog karlovačkog jezgra predviđeno je da se takav centar nalazi u toj zgradi. Po rečima Jasmine Beljan Iskrin, Turistička organizacija će svoju delatnost obavljati u prizemlju levog krila zgrade, prema Stefaneumu. Nešto više od stotinu metara kvadratnih, tačnije 125, moderno sagrađene zgrade pružiće karlovačkim turističkim poslenicima priliku, kako kaže Jasmina, da turističku ponudu mesta na pravi način prezentuju i afirmišu, a TOOSK će zadržati i sadašnji prostor u Patrijarha Rajačića za rad.

Oko 75 odsto površine ili ostatak zgrade, ne računajući prostor u kom je ulaz u pothodnik sa liftom, koristiće Eparhija sremska. Kako saznajemo od rektora Karlovačke bogoslovije Jovana Milanovića, u tom ambijentu Eparhija sremska ima nameru da konkretnim potezima promoviše duhovne, kulturne i istorijske vrednosti Sremskih Karlovaca iz sopstvene perspektive.

Predvideli smo da tu bude Centar za prosvetne, duhovne i kulturne potrebe – kaže Malanović. – U potkrovlju centralnog dela zgrade biće informativna služba koja će objedinjavati radio stanicu, časopis i druge informativne delatnosti. Sprat niže je galerijski prostor koji će biti na raspolaganju i drugim izlagačima, pre svega dok ne bude sagrađen novi centar kulture. U prizemlju treba da bude crkvena prodavnica i neki drugi sadržaji. Sve to je posebno izazovno za nas tim pre što je u pitanju savremen prostor.

Reprezentativna zgrada sa više od hiljadu kvadratnih metara prostora predviđena je projektom za sadržaje iz oblasti kulture, ne računajući deo koji je u službi prolaska pešaka i biciklista ispod brze pruge do Dunava. Pripada „Infrastrukturi železnice Srbije“ koja ju je i izdala u zakup.

Još uvek se ne zna za šta će biti korištena stara železnička stanica. U sklopu završnih radova na pruzi i priprema za puštanje u saobraćaj brzih vozova, ona je spolja okrečena kako bi se uklopila u ambijent nove stanice i ostalih železničkih objekta u blizini.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Wiki