Početna Gradske teme Javni sektor sutra prekida rad u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije

Javni sektor sutra prekida rad u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije

0

Strajk

Po prvi put svi granski sindikati u Srbiji saglasni su u odluci da se bore za svoja radna prava, te će zato zaposleni u javnoj upravi sutra stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja ukoliko se ne uvaže zahtevi sindikata vezani za Zakon o sistemu plata u javnom sektoru.

Zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama traže da se uvaže zahtevi sindikata vezani za Zakon o sistemu plata u javnom sektoru.

Od 11 do 12 neće raditi domovi zdravlja, bolnice, sudovi, obrazovne institucije i ustanove kulture i nauke, potvrdio je za portal “021” Lazar Škorić, predsednik Sindikata uprave na nivou Novog Sada, koji je objasnio i šta je konkretni povod ovog štrajka upozorenja.

Ministarka Kori Udovički prvo je prihvatila predlog sindikata vezano za Zakon o platama, da bi na Socijalno-ekonomskom savetu ministar finansija Dušan Vujović rekao da to prihvaćeno ništa ne važi, zbog čega bi se i ovako male plate zaposlenima smanjile od tri do deset, dvadeset hiljada dinara. Neka se oni lepo dogovore šta žele, bez premišljanja – rekao je on.

Predsedništvo republičkog Odbora sindikata odluku o stupanju u štrajk upozorenja donelo je 21. januara, i po prvi put se desilo da čak 13 granskih sindikata na državnom nivou podrže štrajk.

Kako je navedeno u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost “ukoliko bi ovakav tekst navedenog zakona bio usvojen, zaposleni u javnom sektoru bili bi diskriminisani i dodatno bi se pogoršao radno-pravni i materijalni položaj”.

Kako je precizirano, štrajk upozorenja podrazumeva prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs