Početna Gradske teme JGSP razmatra uvođenje linije ka Banstolu i Čortanovcima

JGSP razmatra uvođenje linije ka Banstolu i Čortanovcima

0

Stanovnici Čortanovaca i Banstola traže da JGSP uvede autobusku liniju do tih mesta, pošto su obustavljanjem železničkog saobraćaja na najmanje godinu dana praktično ostali bez veze sa Novim Sadom.

Za žitelje naselja na tromeđi opština Sremski Karlovci, Inđija i Irig, time je, ionako loša povezanost javnim prevozom sa Karlovcima i Novim Sadom, postala dodatno otežana. Predsednik udruženja “Klub svih generacija”, Branko Simonović, kaže za “Dnevnik” da su pre godinu dana uputili peticiju JGSP-u sa 150 potpisa tražeći liniju do Banstola.

“Tada smo dobili odgovor da nas u planu za 2018. godinu nema. Počela je evo i 2019. i verovatno nas nema ni sad. Sigurno nisam jedini koji ne razume u čemu je problem – postoji put koji je nedavno obnovljen i veliki broj putnika spremnih da plate prevoz. Sada to nije više samo naš problem. Ukidanjem vozova, bez javnog prevoza do Novog Sada ostao je i veliki broj žitelja Beške i Čortanovaca, pa se nadamo da će Pokrajina učiniti nešto da se problem što pre reši”, navodi Simonović.

U JGSP-u objašnjavaju da liniju do Čortanovaca nemaju jer to mesto ne pripada Gradu Novom Sadu, ali da u sklopu tržišnog poslovanja imaju mogućnost uvođenja međumesnih linija i da, zbog iskazane potrebe, razmatraju njeno uvođenje.

“Ta linija bi bila međumesna, pa je prilikom njenog uvođenja potrebno usaglašavanje sa linijama drugih prevoznika koji voze na toj relaciji ili na području Sremskih Karlovaca i Inđije. Taj šestomesečni proces obavlja se jednom godišnje kod Privredne komore Srbije, nakon čega sledi registracija reda vožnje kod Ministarstva saobraćaja”, navode u JGSP-u.

Prema rečima predsednika karlovačke opštine Nenada Milenkovića, obavljen je razgovor sa rukovodstvom JGSP-a i, prema njegovim saznanjima, taj proces je u toku. Dodao je da je u opštinskom budžetu predviđen novac za slučaj da linija ne bude rentabilna i da će lokalna samouprava nadoknatiti potreban iznos.

Predsednik MZ Čortanovci Mile Poštić izjavio je da sa kolegom iz MZ Beška ovih dana planira susret sa rukovodstvom JGSP-a.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay