Početna Gradske teme Karlovačka gimnazija proslavila 227. rođendan

Karlovačka gimnazija proslavila 227. rođendan

0

Svečanom akademijom i otvaranjem Konfucijive učioniceza izučavanje kineskog jezika i kulture, Karlovačka gimnazija obeležila je 227 godina od osnivanja.

“Ovo je veliki dan za Karlovačku gimnaziju, ali i celokupno srpsko obrazovanje i istoriju. Značaj ove gimnazije je bio i ostao nemerljiv”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Podsetivši da su se “pod zvonjavom zvona tri karlovačke crkve” odškolovali prvi moderni srpski intelektualci poput Borislava Mihajlovića Mihiza, Branka Radičevića, Jovana Sterije Popovića, Sime Milutinovića Sarajlije, Đorđa Natoševića, Mirović je rekao da upravo oni i njihova velika dela čine tradiciju ove škole.

Podsetimo, u pripremi je zakon koji će na sveobuhvatan način doprineti očuvanju kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca i razvoju svih potencijala te opštine.

“Vlada Srbije osnovala je Radnu grupu koja će raditi na izradi Zakona o Sremskim Karlovcima, sa ciljem očuvanja kulturnog ambijenta, ali i izgradnje Univerziteta u Sremskim Karlovcima i to je zadatak i veliki poduhvat od nacionalnog značaja na kome ćemo zajedno raditi u budućnosti”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prva srpska gimnazija osnovana je 1. novembra 1791. godine. Ključnu ulogu u tom, za srpski narod velikom istorijskom događaju, odigrali su mitropolit Stefan Stratimivović i bogati trgovac Dimitrije Anastasijević Sabov.

Čuvši da Sabov, koji nije imao potomstvo, želi da ostavi neku zadužbinu, mitropolit Stratimirović je sa svitom, što nije bilo uobičajeno, došao kod bogatog trgovca kući i nagovorio ga da da novac za osnivanje srpske gimnazije. Sabov je obećao 20.000 forinti, a sutradan je mitropolit sazvao narod, koji je istog dana priložio 17.240 forinti, a naknadno još 1.860.

Stratimirović je 4. avgusta 1791. podneo caru Leopoldu II na odobrenje osnovno pismo Sabova o namerama za osnivanje gimnazije. Već 11. oktobra stiglo je odobrenje.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia / Vanilica