Početna Gradske teme Karlovci neposrednom pogodbom nabavljaju zemljište za izgradnju infrastrukture za hotel

Karlovci neposrednom pogodbom nabavljaju zemljište za izgradnju infrastrukture za hotel

0

Opština Sremski Karlovci donela je rešenje o pribavljanju 11 parcela neposrednom pogodbom.

Reč je o zemljištu koje opština nabavlja za javnu namenu, za izgradnju pristupne saobraćajnice planiranog hotela na Čeratu.

Sa vlasnicima parcela bi o prodaji u kojoj nemaju izbora trebalo da pregovara predsednik opštine Aleksandar Stojkečić, nakon čega bi zaključio ugovore o pribavljanju neizgrađenog zemljišta u javnu svojinu opštine.

Inače, po Zakonu o javnoj svojini, opština ne sme platiti iznad tržišne vrednosti nepokretnosti koje je procenio Republički zavod za sudska veštačenja Novi Sad.

U zavisnosti od površine, opština će zemljište nabaviti po ceni između 2.000 i 43.000 evra. To znači da će ukupno za ove svrhe opština izdvojiti oko 240 hiljada evra odnosno oko 28 miliona dinara.

Pitanje promene namene ovog zemljišta našlo se na rasporedu sednice karlovačke skupštine još pre nekoliko meseci kada je prvi put na javni uvid stavljen plan za ovo podrčuje.

Više građana čije se zemljište nalazi na planiranoj trasi saobraćajnice do predviđenog hotela tada je uputilo primedbe na plan i sve su odbijene.

Neki od građana su insistirali da budu obeštećeni po tržišnoj vrednosti kvadrata za građevinsko zeljište, dok su drugi dovodili u pitanje to kako opština može da traži nešto što je u porodičnom vlasništvu više od sto godina.

Skrenuta je pažnja i na to da se plan radi da bi se omogućila izgradnja privatnog turističkog kompleksa.

Pojedini Karlovčani tvrdili su i da su bili pod pritiskom gradskih vlasti i investitora da prodaju zemljište.

Da je opština imala razumevanje za mađarskog investitora “Szeremsegi Ingatlanfejleszto LT” pokazuje i to što je jedino njihov prigovor usvojen, budući da je jedna javna površina (pešačka staza) po planu prolazila kroz njihovo zemljište. Ovaj predlog je odmah usvojen, a planirana staza ukinuta.

Inače, predlog o pribavljanju zemljišta naći će se pred odbornicima karlovačke skupštine danas, 14. oktobra, nakon što je juče u večernjim časovima dodat već najavljenim tačkama dnevnog reda.

Podsetimo, u prethodno važećem planu detaljne regulacije lokacije Čerat takođe je bio planiran turističko-ugostiteljski objekat, ali maksimalnog kapaciteta do 50 postelja, odnosno trebalo je da spada u kategoriju malih hotela, kako objekat ne bi “grubo narušio odnose u okruženju na blagim obroncima obodnog područja Karlovaca”. Hotel koji se sada planira, trebalo bi da ima 90 soba i sadržaje na površini od oko 9.000 kvadrata.

Početak izgradnje je prvobitno najavljen za jun ove godine, a završetak za 2023. godinu. Međutim, uprkos trudu Opštine da sve ubrza, građevinske mašine još uvek nisu prišle Čeratu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay