Početna Gradske teme Kineski tim u Srbiji: Epidemija još nije završena, pooštrite mere

Kineski tim u Srbiji: Epidemija još nije završena, pooštrite mere

0

Tim kineskih stručnjaka, koji je od početka epidemije boravio u Srbiji, upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još nije završena.

Nakon više od dva i po meseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona, kineski stručnjaci odlaze iz Srbije.

Zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti Lin Binlang rekao je za RTS da je najvažnije razumeti da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

“Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savet jeste i da tamo gde se beleži povećanje možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere”, kaže Binliang.

Zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićan je ukazao da najstrože mere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osetljivom populacijom, tamo gde je mnogo ljudi na jednom mestu.

“Studentski domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance – maske bi takođe morale da budu obavezne”, zaključio je on.

Kineski stručnjaci stigli su 21. marta prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa korona. Planirano je da ostanu dve nedelje, a ostali su dva i po meseca. Obišli su Srbiju od severa do juga u želji da na najbolji način sagledaju situaciju i pomognu u borbi protiv virusa.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay