Početna Gradske teme Klupe ponovo na keju

Klupe ponovo na keju

0

Klupe na Sunčanom keju, koje su pre oko mesec dana uništene, popravljene su i nedavno vraćene na svoje mesto.

Podsećanja radi, Novosađane je krajem marta uznemirila vest da su vandali, “dovitljivi preduzetnici”, u toku noći isekli i odneli metalne delove konstrukcije na klupama, a drvene ostavili, jer im, po svemu sudeći, nisu mnogo koristili. Slučaj je narednog jutra prijavljen policiji, koja je obvila uviđaj i utrvđeno je da je na delu Keja, kod Univerzitetskog parka, oštećeno ukupno 12 klupa, a delo je kvalifikovano kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, što se goni po službenoj dužnosti. Slučaj je u međuvremenu rasvetljen. Za jednog se sumnja da je oštetio klupe i metalne delove prodao kao sekundarne sirovine, a drugi da tu je robu kupio.

Uništavanje urbanog mobilijara, nažalost, već odavno nije retkost i to se dešava u gotovo svim delovima grada, ali su uzroci oštećenja, doduše, različiti. Primera radi, svojevremeno su oštećene klupe na Bulevaru Mihajla Pupina, ali za razliku od onih na Keju, drveni delovi su misteriozno nestali, a metalni ostavljani. Ni kontejneri ni korpe za otpatke nisu pošteđeni, pa se dešavalo im se izgubi svaki trag, da budu zapaljeni, oštećeni, izudarani, polomljeni…

“I pored toga što Grad ulaže novac u nabavku i postavljanje, kao i održavanje urbanog mobilijara, svedoci smo učestalih primera neadekvatne upotrebe i vandalskog ponašanja”, objasnili su svojevremeno iz Kabineta gradonačelnika. “Nažalost, činjenica je da ima neodgovornih pojedinaca, te apelujemo na sugrađane da se odgovorno odnose prema gradskoj imovini, čuvaju urbani mobilijar i ne uništavaju ga.”

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Ilustracija/Pixabay