Početna Gradske teme Kompleks MUP-a na mestu stare zgrade “Albusa” u Radničkoj

Kompleks MUP-a na mestu stare zgrade “Albusa” u Radničkoj

0

U prostorijama “Urbanizma” i Mesne zajednice Sonja Marinković, kao i na sajtu “Urbanizma”, od juče je moguć rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora južno od Radničke ulice.

Plan obuhvata prostor između Radničke ulice, Stražilovske, Keja žrtava racija i Bulevara cara Lazara, odnosno 1.78 ha.

Na ovom prostoru planiraju se poslovni objekti, kao i objekti državne uprave, odnosno kompleks Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave Novi Sad i srodnih službi državne uprave.

Ovo, navodi se u planu, ima za cilj povećanje operativne efikasnosti PU Novi Sad, a pored programa koji je u skladu sa potrebama policije, u okviru kompleksa mogu da se nađu sadržaji jedinica za pravdu i tužilaštvo. Planirano je da objekti državne uprave zauzmu 2.655 kvadrata.

U planu se insistira na maksimalnom očuvanju postojećeg drvoreda koprivića u Radničkoj, a pominje se i realizacija parkovske površine u neposrednoj blizini.

Na tom prostoru potrebno je rešiti i problem nedostatka parking mesta.

Trenutno se u tom delu nalaze poslovni prostori i policijska stanica, a nekadašnji objekti fabrike “Albus” već duže vreme stoje ispražnjeni, van fukcije i devastirani. Predviđeno je da ovi objekti budu uklonjeni, za šta je Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala javnu nabavku.

U najvećem delu prostora se nalazi javni parking koji, iako ima kapacitet 125 mesta, većinski nije uređen, pa je samo 40 mesta u zadovoljavajućem stanju, dok se na ostalima nalazi tucanik.

U istočnom delu prostora nalazi se glavna crpna stanica, u koju se sakupljaju sve otpadne i atmosferske vode južnog gradskog kanalizacionog sliva. Postojeća crpna stanica i trase kolektora presecaju istočni deo površine namenjene za gradnju, pa je, da bi se realizovali planirani objekti, potrebno izmestiti kolektor i crpnu stanicu. Upravo zbog toga, dinamika izgradnje objekata u istočnom delu ovog prostora biće u potpunosti uslovljena završetkom kolektora duž Beogradskog keja i nove glavne crpne stanice kod železničkog mosta.

Konceptualni okvir plana generalne regulacije možete pogledati OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay