Početna Gradske teme Kompozitor Stevan Divjaković predložen za Februarsku nagradu Novog Sada

Kompozitor Stevan Divjaković predložen za Februarsku nagradu Novog Sada

0

Kompozitor Stevan Divjaković predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2021. godinu, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.

Predlog da Stevan Divjaković dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini grada, a konačnu reč daće odbornici Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta.
Pored nagrade, golubice, predloženo je da novačni deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije kompozitor Stevan Divjaković podnelo je Udruženje kompozitora Vojvodine, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. U obrazloženju inicijative, između ostalog je navedeno da je Stevan Divjaković, kompozitor i kulturni delatnik, tokom čitavog života predano radio ne samo u polju muzičkog stvaralaštva, nego i u polju organizacije muzičkog života.

Stevan Divjaković rođen je 25. jula 1953. godine u Novom Sadu. Diplomirao je, a potom i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Rudolfa Bručija. Radio je kao profesor i direktor Muzičke škole „Isidor Bajić“ od 1980. do 1995. godine. Jedan je od osnivača festivala umetničke muzike u Novom Sadu NOMUS-a. Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta od 1995. do 2000. godine. U periodu od 2003. do 2018. angažovan je kao profesor, a potom i direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

U obrazloženju inicijative se navodi još i da je delatnost Stevana Divjakovića mnogostrana, bogata i predstavlja ovog umetnika ne samo kao uspešnog kompozitora, već i kao kulturnog poslenika. Brojne nagrade i priznanja, poslovni angažman koji je rezultirao unapređenjem kvaliteta manifestacije kakva je NOMUS, već i položaj institucija za negovanje muzičke umetnosti kao što su Muzička škola “Isidor Bajić” i Srpsko narodno pozorište, predstavljaju Stevana Divjakovića kao harizmatičnu ličnost, spremnu za stvaranje novog, drugačijeg kulturnog prostora naše sredine, kaže se u obrazloženju. Kompozicije Stevana Divjakovića se izvode u gotovo svim zemljama Evrope, u prestižnim koncertnim dvoranama.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Izvor: novisad.com
Foto: V. Veličković