Početna Gradske teme Komšijska žurka i oslikavanje grada na OPENS distriktu

Komšijska žurka i oslikavanje grada na OPENS distriktu

0

“OPENS distrikt” jedinstveni je međunarodni festival ulične kulture, umetnosti i sporta, koji će se od 9. do 16. septembra održati u Novom Sadu.

Festival će početi 9. septembra Omladinskim kampom, a okupiće dvadesetak mladih ljudi iz svih prethodnih omladinskih prestonica Evrope (uz jednu buduću: Amijen 2020), kao i mlade iz Novog Sada.

Tokom deset dana kampa učesnici će prolaziti kroz di-džej radionice i radionice crtanja grafita, upoznavaće se s Novim Sadom – Omladinskom prestonicom Evrope, Novosađanima, lokalnim običajima i legendama Bloka, a posebno s komšijama iz mesne zajednice Omladinski pokret. Tim povodom biće priređena svojevrsna “Komšijska žurka” na igralištu kod MZ, a pozvani su i mladi iz kampa, umetnici, učenici Mašinske škole i, naravno, komšije.

Za muziku će biti zaduženi mladi iz kampa s di-džej radionica, a biće postavljeni najloni i sprejevi za crtanje. U opuštenoj atmosferi uslediće i odgovori na pitanja poput: zašto postoje omladinske prestonice, kako podstaći interakciju mladih s lokalnom zajednicom, kako ih uključiti i osnažiti, kako zajednicu otvoriti za pitanja i ideje mladih, kako međusobno uputiti različite grupe mladih da nešto zajedno postignu… Biće to prilika da se u aktivnosti OPENS-a direktno uključe mladi iz lokalne zajednice koji će, osim druženja na samoj žurci, imati priliku da učestvuju kao kvart u organizaciji događaja (pripremi za murale i hostovanju OPENS programa).

Žurka, odnosno druženje s komšijama iz kvarta, ujedno je i znak zahvalnosti zajednici koja će ugostiti OPENS, umetnike iz regiona, mlade iz Evrope na kampu i nedelju dana biti “OPENS distrikt”.

Da ulična umetnost može otvoriti 100 vrata i povezati region, OPENS je dokazao prethodnu godinu, poklanjajući murale gradovima u regionu. Nakon Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Soluna, Podgorice i Budve, nakon stotina kilometara, limenki spreja, novih prijatelja i priča, poslednja “puzla” uskoro stiže u Novi Sad. Od 10. do 16. septembra oslikavaće se na više lokacija grad podno Petrovaradinske tvrđave.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay