Početna Gradske teme Konfucijev institut UNS-a proslavio devet godina rada

Konfucijev institut UNS-a proslavio devet godina rada

0

Povodom proslavljanja devet godina postojanja i uspešnog rada “Konfucijevog instituta” Univerziteta u Novom Sadu, čije je sedište na Filozofskom fakultetu, polaznici kurseva kineskog jezika i kulture, mališani iz vrtića “Maštolend”, učenici Karlovačke gimnazije i Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i drugi nastupali su na svečanosti, gde su kroz muziku, borilačke veštine, Konfucijeve izreke, ceremoniju sipanja čaja i slično, približili prisutnima kinesku kulturu i tradiciju.

Program su otvorili mališani iz vrtića “Maštolend” izvedbom kineske dečje pesme “Zdravo, zdravo”. Nakon svečanosti tradicionalno su dodeljeni HSK sertifikati najboljim polaznicima Instituta, nagrade lektorima i profesorima, a u popodnevnim časovima održano je republičko takmičenje u poznavanju kineskog jezika “Kineski most”, u kategoriji za studente.

“Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine, a misija mu je da širi kineski jezik i kulturu kroz različite kulturne i umetničke aktivnosti, prezentujući savremenu Kinu svetu”, rekla je šefica kabineta dekana Filozofskog fakulteta Isidora Gordić.

“Od tog trenutka, Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta, koja danas broji više od 600 njih i preko 1.200 Konfucijevih učionica”, dodala je.

Tim povodom, u holu fakulteta postavljena je izložba radova nastalih tradicionalnim kineskim metodama “Kineski i srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara”, dvojica slikara i kaligrafa Mo Sijaoveji i Lan Jao, koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Kine.

Izvor: dnevnik.rs/D. Klašnja
Foto: Ilustracija/Pixabay