Početna Gradske teme Kultna novosadska knjižara “Nublu” pred zatvaranjem

Kultna novosadska knjižara “Nublu” pred zatvaranjem

0

Vest da se posle “Mosta” zatvara i knjižara “Nublu” u Novom Sadu, mnoge je iznenadila, iako se ona borila za opstanak. Za razliku od “Mosta”, “Nublu” ipak ne stavlja tačku na rad. 10.000 knjiga ponovo traže novi dom. Došlo je vreme da se iz isele iz prostora u okviru kafića “Nublu” jer kirija raste, ne i interesovanje za knjige, mada se prema slici od prethodnih dana, kaže njihov vlasnik, to ne bi reklo.

“Ovo je centar grada, ljudi imaju različite interese i moj posao jednostavno ne može da ispuni mogućnosti onih koji hoće neku veću kiriju i to je to, nema tu puno fantaziranja”, rekao je vlasnik knjižare Milorad Vladisavljević.

Iako je u pitanju duh grada, nije nemoguće razumeti nameru vlasnika prostora da nakon renoviranja, cena zakupa bude veća. Možda je i došlo vreme za nove ideje. Jednako je jasna i potreba da ova, knjižara, negde opstane, zato se Vlaisavljević ipak nada pomoći.

“Meni su pomagali oni koji su u skupštini, tu preko puta dolazili su i na kafu. Mnoge ja lično poznajem, ali nisam još uvek tražio ni od koga nikakvu pomoć, ali grad bi trebao imati razumevanja da postoji jedna antikvarna knjižara”, konstatovao je on.

Kafić na prizemlju nastavlja sa radom dok se na spratu pakuju koferi uz poneki glas o tome da će, pa makar i u daljoj budućnosti, u delu ovog prostora ponovo biti mesta za nju. Atmosfera je radna, uz muziku, miris knjiga i jedinu prašinu koja ima značenje.

Zakon tržišta svima je jasan, ali kada zađete u ovaj prostor postaje prirodno da jednom Selimoviću, Laliću, Andriću poželite da nađete nov kutak. Svi sa idejom gde bi i kako knjižara mogla da nastavi sa radom, mogu se javiti njenom vlasniku i usput nabaviti retke primerke koja su samo po godini izdanja daleko iza nas.

Izvor: RTV.rs/Ana Bojović
Foto: RTV.rs