Početna Gradske teme Lažni budistički monasi varaju prolaznike po ulicama grada

Lažni budistički monasi varaju prolaznike po ulicama grada

0

Lažni budistički monasi, koji su pre nekoliko meseci zapaženi u Beogradu, stigli su do Novog Sada i varaju prolaznike.

Jedan od njih napao je Novosađanina koji ga je uočio u jednoj pekari na Bulevaru oslobođenja i pokušao da ukaže da je reč o prevari.

“Napao me je nakon što sam ga fotografisao i ljudima saopštio da ne nasedaju, jer je u pitanju prevara. Krenuo je da viče na mene i pratio me do kola”, kaže jedan Novosađanin.

Putujući lažni budistički monasi godinama su aktuelna tema u SAD, ali i u Evropi. Sumnja se da je reč o Kinezima koji savršenim opisom ubeđuju ljude da su budisti, ali svojim ponašanjem potpuno kontriraju budističkoj religiji.

Naime, kako za 021 objašnjava predsednik budističkog društva “Srednji put” Branko Kovačević, upoznat sa praksom ovih lažnih monaha, ovi pojedinci dolaze iz Azije, u kojoj je budizam dominantan. U Hong Kongu su odavno provaljeni, a budistička zajednica organizovala se i uvela patrole koje su ih pratile u krivičnim delima.

“Budistički monasi ne smeju da traže, niti da uzimaju novac od slučajnih prolaznika. Čim traže pare, reč je o prevari. Navodno zauzvrat dele narukvice ili blagoslov, ali je istina da budistički monasi, kao generalno nenasilni i mirni ljudi, rado dele blagoslove bilo kome ko ih zatraži i nikada neće tražiti nešto zauzvrat. U Beogradu je bila situacija da je slučajni prolaznik dobio narukvicu od jednog od tih lažnih monaha, a kad je krenuo da odlazi, prevarant mu je tražio nazad narukvicu jer nije platio za nju”, navodi Kovačević.

Što je najbitnije – budistički monasi nisu nasilni i ne može da se dogodi da jure i napadaju građane po ulici, kako su učinili Novosađaninu koji je podelio svoje iskustvo.

“Oni zloupotrebljavaju i narušavaju dobar imidž koji budizam ima u svetu, što je najtužnije u celoj priči. Mi, kao budisti, možemo samo da apelujemo da ljudi ne veruju da im ovakvi pojedinci prilaze s dobrom namerom, jer to nije slučaj. Ako želite da date prilog, to uvek možete da učinite u nekom budističkom manastiru, kao što se čini u hrišćanskim crkvama”, zaključuje Kovačević.

Inače, ukoliko naiđete na budističkog monaha koji drži činiju, ona može da služi jedino za hranu, što je jedino što bi pravi monah prihvatio od prolaznika. Takođe, svaka prodaja brojanica ili narukvica je prevara, jer ih budistički monasi rado dele besplatno. Budistički monasi nikada ne bi naplaćivali blagoslove, već ih rado dele besplatno, a prevara je i bilo kakvo čitanje s dlana ili drugi vid proricanja sudbine.

Izvor: Kurir.rs/021.rs
Foto: Ilustracija/PIxabay