Početna Gradske teme Legendarni fudbaler Petar Nikezić dobio mural na zgradi u kojoj je živeo

Legendarni fudbaler Petar Nikezić dobio mural na zgradi u kojoj je živeo

0

Mural u čast legende Fudbalskog kluba Vojvodina Petra Nikezića oslikan je tokom vikenda na fasadi zgrade u Ulici Narodnog fronta, u kojoj je živeo.

Nikezić je bio najbolji igrač generacije koja je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup. Pratio ga je nadimak Pera Bombarder, jer stariji navijači Voše pamte njegove projektile desnom nogom, te se i danas ubraja među najbolje izvođače slobodnih udaraca koji su nosili crveno-beli dres. Iako je imao urođeno jak udarac, usavršio ga je kod Bebule Miloševića, jer je posle svakog treninga ostajao još sat i po vremena na terenu, šutirajući barem 200 slobodnjaka iz raznih pozicija.

Nikezić je rođen u Zmajevu, ali je odrastao u Novom Sadu, u Ulici Dimitrija Tucovića, odmah pored Vošinog stadiona. Kao klinac koji je voleo loptu, jedini pravi put su bile mlađe selekcije Vojvodine, u kojima je stasao.

Već sa 17 godina prelazi u prvi tim i nešto kasnije postaje najmlađi kapiten u dotadašnjoj istoriji kluba. Za Vošu je nastupao u dva navrata, od 1967. do 1978. i od 1979. do 1980. Odigrao je 289 prvenstvenih utakmica i postigao 100 golova, po čemu je u obe kategorije na drugom mestu večne klupske liste.

Osim za novosadski klub, igrao je i za Tulsu u SAD, austrijski Linc, te Osijek i Šibenik. Nakon igračke karijere posvetio se radu u omladinskoj školi Vojvodine.

Nikezić je preminuo 19. jula 2014. godine, u Novom Sadu.

Oslikavanje murala u čast legendarnih fudbalera Vojvodine je akcija koju sprovodi Klub prijatelja FK Vojvodina. Pre Nikezića, mural je oslikan i u čast Vase Rutonjskog, takođe na fasadi zgrade u kojoj je živeo.

Izvor: novisad.com
Foto: FB – Klub prijatelja FK Vojvodine