Početna Gradske teme Lekari u Dečijoj bolnici počeli da izvode delikatne operacije kičme

Lekari u Dečijoj bolnici počeli da izvode delikatne operacije kičme

0

decija_bolnica_poliklinika

Tim lekara novosadske Dečije bolnice u saradnji sa stručnjacima sa VMA od nedavno primenjuje novu proceduru u operativnom lečenju povreda i deformiteta kičmenog stuba. Do sada su deca sa tim zdravstvenim problemima lečena u inostranstvu gde je cena zahvata i do 300.000 evra.
Reč je o izuzetno delikatnoj i rizičnoj hirurgiji koja zahteva multidisciplinarni pristup. Operaciju izvode posebno edukovani ortopedi u saradnji sa timovima anestiziologa i neurohirurga. Oni takođe sarađuju sa dečijim neurolozima i fizijatrima.
– Takođe imamo i neophodnu opremu za ovu vrstu operativnih zahvata. U proteklih dva meseca uradili smo dve operacije kičmenog stuba kod dece. Veliku pomoć imamo od profesora Milenka Savića sa VMA koji nam pruža podršku. Imamo pomoć od tima dečijih hirurga iz Pariza, a takođe imamo i dostupne svetske centre za konsultacije koji se bave vertebalnom, odnosno hirurgijom kičmenog stuba – rekao je direktor Dečije bolnice Slobodan Grebeldinger.

Gotovo polovina sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja se troše za operacije dece u inostranstvu pokriva operacije kičmenog stuba, a pored plaćanja same intervencije tu su i drugi troškovi. Roditelji pre svega moraju da prate decu u inostrantvu, a sada mogu ovde biti smešteni uz dete. Takođe, nema dodatnih izdataka u smislu kontrola koje se takođe obavljaju u inostranstvu.

Troškove operacija povreda i deformiteta kičme, Institut za zdravstvenu zaštitu dece za sada pokriva zahvaljujući donacijama, a u toku su pregovori sa Fondom za zdravstvo. U toku je procedura po kojoj se to uvodi kao nova tehnologija i potom se ugovora sa Fondom.
– Za sada, s obzirom da to nemamo ugovoreno sa Fondom, mi to obavljamo iz sredstava donacije i mogu da kažem da se radi o minimlanim novčanim sredstvima koja su potrebna da bi se ta hirurgija izvela kod nas. Realno, sada više desetina dece mogu biti operisana za sredstva koja se daju samo za jedno dete da operiše kičmu u inostranstvu – kaže Grebeldinger.
U planu je da se uskoro operiše još šestoro dece sa teškim urođenim anomalijama lokomotornog aparata. Svi su hosipitalizovani na Klinici za dečiju hirurgiju i pripremaju se za operacije.

Autor i foto: 021.rs