Početna Gradske teme Mališani sa Kosova u poseti Novom Sadu

Mališani sa Kosova u poseti Novom Sadu

0

Četrdesetoro učenika sa Kosova i Metohije, uzrasta od 12 do 14 godina, boravi u osmodnevnoj poseti kod svojih vršnjaka u Novom Sadu, a u okviru projekta “Svim srcem za osmeh deteta”, koji realizuje Udruženje građana Novi Sad.

Decu iz mesta Donja Gušterica u Opštini Gračanica i njihove domaćine, učenike osnovnih škola “Dušan Radović” i “Žarko Zrenjanin”, primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Inače, Gradska uprava za kulturu podržala je ovaj projekat, koji ima za cilj da deca sa Kosova, boravkom u Novom Sadu, upoznaju prirodne lepote i kulturno i istorijsko nasleđe grada.

Ipak, najveća vrednost ovakvih akcija ogleda se u upoznavanju, razmeni iskustva i sticanju prijateljstva“, izjavio je Rožić i zahvalio se novosadskim osnovcima i njihovim roditeljima na gostoprimstvu, koje već četvrtu godinu za redom pružaju vršnjacima sa Kosova.

Predsednik Udruženja građana Novi Sad Goran Bajšanski naglasio je da su se prethodnih godina rodila nova prijateljstva i da su deca nastavila da se druže i viđaju i nakon boravka u Novom Sadu. Želja organizatora je da u narednim godinama projektom obuhvate što više različitih mesta i više dece sa Kosova.

Prema rečima profesora Osnovne škole „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice Radmile Jovanović, deca su se radovala dolasku u Novi Sad, ali nisu očekivala toliko topao prijem i gostoprimstvo.

Shvatili su da granice ne postoje i da su deca svuda ista. Ovakve prilike su neprocenjive, jer rasterećuju decu koja žive teškim životom i vraćaju im osmeh na lice“, objasnila je Radmila Jovanović.

U nastavku boravka, deca će imati priliku da pešače po Fruškoj gori, idu na klizanje, da posete Sremske Karlovce, učestvuju u kreativnim radionicama i upoznaju sportiste iz Novog Sada.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad