Početna Gradske teme Marija Veljković podržala UNICEF kampanju posvećenu roditeljstvu – Zaboravljamo koliko je važno...

Marija Veljković podržala UNICEF kampanju posvećenu roditeljstvu – Zaboravljamo koliko je važno da se igramo sa našom decom

0

Poznata TV voditeljka i mama troje dece, Marija Veljković, uključila se u UNICEF kampanju posvećenu roditeljstvu. Tim povodom pridružila se u deljenju publikacija na UNICEF štandu u TC Ušće i, poučena bogatim roditeljskim iskustvom, ukazala na važnost uloge roditelja u raznim aktivnostima tokom ranog razvoja deteta, a posebno učestovanje u igri.

„Ova organizacija ne samo da se bavi podrškom dece, već i podrškom roditelja. Malo se zna o tome, a mene je zaista obradovalo što UNICEF organizuje svoju školu roditeljstva, kao i edukativne seminare, vebinare i predavanja, jer samo radom na sebi roditelj može na pravi način da vaspitava svoju decu“, rekla je Marija, mama Neve, Rose i Đurađa.

Za svako dete, igra je maternji jezik, glavna perspektiva i način života, jer detetu otvara čitavu lepezu prilika za učenje o svetu oko sebe, za isprobavanje stvari, istraživanje, jednom rečju za odrastanje. Marija je istakla da UNICEF ima novi program posvećen igri, gde roditelji mogu da se edukuju i saznaju koliko je ona važna za sazrevanje kod deteta i podsticanje mašte. „Deca rastu i razmišljaju kroz igru, ona jezik igre najbolje razumeju. U najranijim godinama života, deca kroz interakciju sa roditeljima razvijaju sve potrebne životne veštine koje će im u budućnosti otvoriti vrata uspeha. Zato smatram da su ovakvi projekti veoma značajni“, istakla je Marija.

Najbolja briga o deci počinje brigom o roditeljima. Upravo ovo je poruka koja će biti glavna tema na predstojećem vebinaru UNICEF Škole roditeljstva pod nazivom „BiTi TaTa“, a Marija poziva sve roditelje da ga posete, kako bi saznali više o rodno-balansiranom podsticajnom roditeljstvu. Vebinar će biti održan u Ušću, u bioskopu Cineplex, 28. oktobra u 18 časova, a oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju mogu da isprate događaj putem UNICEF Srbija YouTube kanala.

Uloga roditelja i staratelja u oblikovanju putanje detetovog razvoja je nezamenljiva budući da su oni glavni graditelji detetovog okruženja, detetovi prvi učitelji i prvi partneri za igru. Ona je nabolji način da se spozna i razume trenutno osećanje deteta, pritajena potreba, doživljaj situacije, a ujedno je i najbolji način da se roditelj emocionalno poveže sa detetom. Zato je neophodno da mame i tate napune svoje baterije i budu ta najbolja verzija sebe koju žele za svoje dete.

Foto: Printscreen / Telegraf.rs