Početna Gradske teme Masna mrlja iz “Čakora” izlila se u Dunav, upozoravalo se na opasnost...

Masna mrlja iz “Čakora” izlila se u Dunav, upozoravalo se na opasnost od potonulog broda

0

U Dunavu na Beogradskom keju, nedaleko od mesta na kom se nalaze ledolomci “Čakor” i “Vučevo”, pojavila se masna mrlja.

Sektor za inspekcijske poslove Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine izašao je na teren i obavestio sve nadležne o ovom incidentu.

Mrlja je duga petnaestak metara i nalazi se na nekih 30 do 40 metara od ledolomca “Čakor”, rečeno je u inspekciji. Navode i da mrlja potiče sa potonulog “Čakora”.

U prvi mah izgleda da se radi o naftnoj mrlji, ali je neophodno da se uzorkuje voda sa ovog lokaliteta da bi se utvrdilo o kakvoj tečnosti se zaista radi.

Obaveštena je vodna inspekcija, Kapetanija i inspektor za bezbednost plovidbe i svi dalji koraci u utvrđivanju uzroka izlivanja tečnosti i eventualnom saniranju štete su na njima.

Ledolomci “Čakor” i “Vučevo” nekadašnjeg “Heroja Pinkija” prodati su firmi Dušana Borovice i već godinama propadaju. “Čakor” je sredinom maja ove godine i potonuo, odnosno njegova krma se našla pod vodom.

Tada je ponovo reagovalo Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS), koje je nekoliko puta ukazivalo na opasnost usidrenih ledolomaca i njihovog propadanja. Predsednik UPLS-a Branislav Vajda je tada za “021” upozorio upravo na opasnost od curenja tečnosti iz ovog broda.

– Sami po sebi predstavljaju opasnost ako potonu, jer, pre svega, veliki su. Drugo, imaju u sebi razne tečnosti koje nisu baš “eko-frendli”. Tu su otpadna ulja, tankovi koji i da su ispražnjeni u sebi ipak imaju neki sadržaj, kao i tankovi sa gorivom, u kojima uvek ostane nešto. Tako da, kada brod potone, može da se pojavi naftna mrlja, a jako je opasno po životnu sredinu ako korišćeno ulje zagadi vodu – naveo je Vajda.

On je tada poručio da bi brodovi kao što su “Čakor” i “Vučevo” morali da budu pod nazdorom, jer se javlja opasnost za bezbednost plovidbe.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay