Početna Gradske teme Medicinski fakultet iz Novog Sada započinje studiju o post kovid simptomima

Medicinski fakultet iz Novog Sada započinje studiju o post kovid simptomima

0

Šta su long-Covid simptomi i šta treba da znamo o njima, ali i kako se oporaviti, pokazaće nam tim stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koji će napraviti studiju na dobrovoljnim ispitanicima iz našeg grada.

– Uz pomoć Doma zdravlja i saradnju sa njima ćemo prići ispitanicima. Zbog toga smo konkurisali i dobili projekat gde ćemo pregledati pacijente nakon što nam se jave sa svojim simptomima, uradili bismo opsežnu laboratoriju, EKG, ultrazvuk srca – rekla je dr Andrea Zubnar, asistentkinja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu sa Katedre za fiziologiju.

Hronični umor, kognitivni problemi, poput zaboravljanja, nemogućnosti koncentracije, nedostatak vazduha, lupanje srca, zamaranje, neki su od simptoma koji imaju ljudi nakon što preleže koronavirus. Za studiju je odabrana starosna granica- ispitanici treba da imaju između 25 i 60 godina, navela je dr Zubnar. U studiji mogu da učestvuju i vakcinisani i nevakcinisani ispitanici.

Istraživanje bi trajalo dva meseca i podrazumevalo 4 faze. U prvoj fazi će se raditi odabir ispitanika za studiju (razgovor sa pacijentima, opšti pregled, spirometrija,
laboratorijska dijagnostika, popunjavanje upitnika za procenu simptoma post-COVID-a). Druga faza podrazumeva sprovođenje neinvazivnih dijagnostičkih procedura i specijalističkih pregleda. U trečoj fazi ispitanici će dobiti suplementaciju biljnim preparatom u trajanju od 2 meseca sa prvom kontrolom nakon mesec dana.

– Ispitanici bi dobili biljni preparat, Rhodiola rosea (zlatni koren), koja pripada grupi adaptogenih biljaka, koje organizmu pomažu da se prilagodi i da se poboljša zdravstveno stanje. Ona je bezbedna za upotrebu a mi smo se dodatno konsultovali sa doktorima iz Nemačke – napomenula je Zubnar.

Četvrta faza znači da će izabranici nakon dva meseca imati drugu kontrolnu dijagnostiku i završetak studije.

U toku celog istraživanja, a i nakon istraživanja ukoliko bude neophodno, ispitanici u studiji bi imali kontakt i komunikaciju sa doktorima medicine (članovima istraživačkog tima) za bilo kakva pitanja i podršku.

U studiju ne mogu biti uključene osobe koje imaju određene bolesti i stanja koja već poznato dovode do slabosti, umora i brzog zamaranja poput endokrinoloških bolesti (hipotireoza, Adisonova bolest…), kardiovaskularnih (srčana slabost, aritmije…), plućnih (hronična opstruktivna bolest pluća, plućna fibroza), bubrežnih (hronična bubrežna insuficijencija), autoimunih, hematoloških i neuroloških bolesti (epilepsija, šlog).

Projekat će finansirati Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i nauku.

Kontakt istraživača je doktorka Andrea Zubnar 0643719478, sa Medicinskog fakultet Novi Sad, Katedra za fiziologiju, i doktor David Ivanov 0631854796, sa Medicinskog fakulteta Novi Sad.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay