Početna Gradske teme Među kandidatima za novosadska priznanja Klinika za infektivne bolesti KCV-a, vladika bački...

Među kandidatima za novosadska priznanja Klinika za infektivne bolesti KCV-a, vladika bački Irinej, Medicinski fakultet…

0

Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju razmatrala je deset predloga za kandidate za Oktobarsku nagradu i devet predloga za kandidate za Novembarsku povelju za 2020. godinu.

Među predloženim kandidatima za Oktobarsku nagradu su inovator Mile Plavšić, književnik i vajar Radovan Ždrale, učiteljica i humanitarka Anđelka Krasojević,Kaćke novine“, arhitekta Miroslav Krstonošić, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, humanitarna fondacija „Tate Novosađani“, volonteri i volonterke Udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope OPENS“, publicista Vladimir Vrgović i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Komisija je utvrdila da incijativa da Medicinski fakultet u Novom Sadu dobije visoko gradsko priznanje nije blagovremena podneta.

Među predloženim kandidatima za Novembarsku povelju su vladika bački dr Irinej Bulović, „Kaćke novine“, Medicinski fakultet u Novom Sadu, prof. dr Ratko Tošić, Gradska biblioteka, volonteri i volonterke Udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope OPENS“, Odbor za prikupljanje potpisa od građana Veternika, prof. dr Teodor Kovač i novinar lista „Dnevnik“ Ljuba Vukmanović.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se povodom 9. novembra 1918. godine – dana kada je srpska vojska ušla u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata i 25. novembra 1918. godine – dana kada je Skupština stanovnika Vojvodine donela odluku o prisajedinjenju Jugoslaviji.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay