Početna Gradske teme Ministarka za brigu o porodici i demografiju posetila Novi Sad

Ministarka za brigu o porodici i demografiju posetila Novi Sad

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se juče sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije prof. dr Darijom Kisić. Sastanku su prisustvovali državni sekretar Radoš Pejović, v.d. pomoćnik ministra Milan Cvetkov, specijalna savetnica Danijela Jovanović i posebni savetnik Aleksandar Simurdić, kao i članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić.

Na sastanku Gradonačelnik je informisao prisutne o merama pronatalitetne populacione politike Grada Novog Sada i načinu na koji Grad vodi socijalno odgovornu politiku.

Gradonačelnik Đurić je istakao da Grad Novi Sad u 2023. godini, u okviru finansijske podrške porodicama sa decom, obezbeđuje novčanu pomoć za ukupno 1.567 novorođene dece, samo do 30. septembra tekuće godine, ona je iznosila preko 85,7 miliona dinara. Među ostalim programima podrške, istaknuto je finansiranje prava na naknadu troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju, besplatan prevoz za srednjoškolce koji putuju u druge opštine radi školovanja, besplatna ishrana u osnovnim školama za decu iz porodica sa troje ili više dece, mera umanjenja obaveza plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece u iznosu od 30-50%, u zavisnosti od broja dece u porodici koje Grad Novi Sad finansira.

Ministarka Kisić je naglasila da je poboljšanje demografske slike jedan od prioriteta rada kako Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, tako i Vlade Republike Srbije. Na sastanku se razgovalo i o unapređenju saradnje i populacionim merama koje će se realizovati u narednom periodu.

Prilikom posete Novom Sadu, ministarka Kisić je obišla i osmočlanu porodicu Trkulja, kao i porodicu Žugić koja je dobila državnu subvenciju za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs