Početna Gradske teme Na Futoškom putu posađeno 109 stabala

Na Futoškom putu posađeno 109 stabala

0

JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad je ove nedelje u cilju formiranja takozvanog sekundarnog drvoreda na Futoškom putu u Novom Sadu, duž ove saobraćajnice posadilo 109 novih stabala, od toga 79 koprivića, 30 piramidalnih bagrema, kao i 600 komada sadnica ukrasnog šiblja.

Novi drvored će dodatno unaprediti zelenilo na ovoj izuzetno frekventnoj saobraćajnici, takođe novo zelenilo će još više unaprediti moć apsorpcije izduvnih gasova iz saobraćaja.

U “Gradskom zelenilu” podsećaju da je kompletan drvored platana na Futoškom putu, koji je star više od 65 godina, u više navrata podvrgnut specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima.

Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima.

“Briga o drveću i stvaranje uslova za njegov što duži život u urbanim uslovima predstavljaju ključni zadatak Gradskog zelenila. U poslednjih 10 godina na teritoriji grada i prigradskih naselja posađeno je više od 55.000 novih sadnica drveća, a posebnim merama zaštite koje smo mi inicirali, produžen je vek preko 250 stabala na različitim lokacijama u gradu. Uz to, na inicijativu Gradskog zelenila povećan je broj drveća koja su dobila status spomenika prirode treće kategorije”, ovom prilikom je izjavio Miloš Egić, direktor JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad.

Izvor: RTV.rs
Foto: JKP “Gradsko zelenilo”