Početna Gradske teme Na Spomeniku žrtvama racije reč “Cigan” se menja u “Rom”

Na Spomeniku žrtvama racije reč “Cigan” se menja u “Rom”

0

Na ploči Spomenika žrtvama racije na Keju uskoro će biti obavljene popravke među kojima će biti i ta da se reč “Cigan” zameni rečju “Rom”.

Ove izmene će uraditi firma koja na tenderu Zavoda za zaštitu spomenika kulture dobije posao, a rok za dostavljanje ponuda je 9. decembar.

U specifikaciji radova, navodi se da će se na sklopu spomen kompleksa postaviti nova bronzana ploča umesto postojeće. Ona će se nalaziti levo od skulpture “Porodica”. Na novoj ploči će se isparaviti greške tako da umesto reči “Cigan” stoji “Rom”, a umesto reči “četri” biće napisano “četiri”.
Pored ovoda, biće izrađena i jedna nedostajuća bronzana ploča manjeg obima za paljenje sveća.

Zavod traži i da se uradi čišćenje tekstova na svim pločama i natpisima i to tako da se uradi bez korišćenja hemijskih sredstava, već ručno vodom i četkom. Ukoliko bude bilo potrebe, u konsultaciji sa stručnjacima za bronzu, nakon čišćenja ploča biće odlučeno da li će biti premazane kako bi se zaštitile od uticaja atmosferskih prilika.

U tenderskoj dokumentaciji nije navedena procenjena vrednost radova, ali se iz budžetskih izdvajanja vidi da će to koštati oko 600.000 dinara.

Ove popravke se obavljaju neposredno pred 80 godina od strašnog zločina mađarskih fašista koji su janura 1942. godine u Novom Sadu sproveli raciju i ubili više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma, rodoljuba, simpatizera NOB-a i drugih građana.

Spomenik “Porodica” Jovana Soldatovića otkriven je 1971. godine, a kompleks je 1992. godine dopunjen sa još 78 bronzanih ploča sa imenima žrtava, simbolima i informativnim tekstom.

Tokom godina pojedine ploče, koje su bile oštećene usled vandalizma ili dopisivanja i ispravljanja imena žrtava, popravljane su, a 2018. godine je potpuno rekonstruisan sam spomenik “Porodica”.

Da je potrebno ispraviti grešku na spomeniku ukazao je Evropski centar za prava Roma koji je početkom ove godine naveo da treba da stoji “stradanje Roma” umesto “stradanje Cigana”. Iz Zavoda su tada naveli da će uslediti popravka.

  1. Izvor: 021.rs
    Foto: wiki