Početna Gradske teme Nadležni i tim stručnjaka danas razmatraju stanje bezbednosti u novosadskim školama

Nadležni i tim stručnjaka danas razmatraju stanje bezbednosti u novosadskim školama

0

Sednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, biće održana danas. Zbog tragičnog događaja, u planu je da nadležni i tim stručnjaka detaljno razmotre stanje bezbednosti u novosadskim školama.

Mobilni tim za dodatnu podršku prosveti, odnosno koordinaciono telo u Gradu Novom Sadu, održaće vanrednu sednicu danas u 14 časova. Svi članovi, gradonačelnik Novog Sada, načelnik policije, predstavnici Centra za socijalni rad, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, i član Gradskog veća zadužen za sport i obrazovanje, nakon procene stanja, fokusiraće se na detaljne oblike prevencije.

“Mi ćemo najaviti, želimo da nastavimo sa obukama koje smo imali sa pedagoškim i psihološkim službama, sekretarima i direktorima škola. To ćemo da uradimo sada u maju za sve srednje škole, obzirom da smo proteklih godinu dana tu obuku radili za 39 osnovnih škola, posećenost je bila velika i sve škole su prošle obuku”, rekla je Dina Vučinić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Obuka koja podrazumeva informisanje o svim oblicima i nivoima nasilja i načinima uključivanja institucija, od ključnog je značaja i u planu je da se takve obuke realizuju i u narednom periodu, kako sa prosvetnim radnicima, tako i sa roditeljima. Takođe, glavna konferencija ombudsmana koja će se realizovati u novembru biće posvećena pravu na pristup mentalnom zdravlju.

“Bojim se da ćemo sada imati jedan eklatantan primer svega što se moglo sprečiti. Sada možemo svi biti generali posle bitke, možemo osuđivati, prebacivati odgovornost, međutim hajde sada da skupimo snage i da krenemo da radimo nešto drugačije, jer ovo nam je poruka da nešto drugačije treba da se radi”, rekla je Dragana Ćorić, pokrajinska ombudsmanka.

Dobar lični primer koji podrazumeva izostanak agresije, i svakodnevne razgovore sa decom, stručnjaci izdvajaju kao osnove prevencije. Zato je u planu da se radi na dodatnoj edukaciji roditelja, prosvetnih radnika, i učenika. Takođe, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje podsetila je na jasnu instrukciju Ministarstva prosvete o redovnom pohađanju nastave, te je apelovala na to da prosvetni radnici danas časove realizuju po redovnom planu.

Izvor: RTV.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay