Početna Gradske teme Nakon adaptacije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog otvara se večeras

Nakon adaptacije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog otvara se večeras

0

U utorak, 18. juna, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće priređeno svečano otvaranje nakon što je zbog adaptacije izložbenih prostora na spratu i ulaznog hola zgrade legat bio zatvoren za posetioce.

Zajedno sa adaptacijom izložbene sale u prizemlju Spomen-zbirke koja je završena 2022. godine, kompletnom adaptacijom prostorija na spratu obezbeđeni su najsavremeniji muzeološki uslovi za adekvatno čuvanje i izlaganje muzejskih predmeta, kao i za ugodan boravak posetilaca.

Svi radovi na adaptaciji izvedeni su u skladu sa muzeološkim standardima.

Posmatrano u celini, radovi u protekle tri godine predstavljaju najobimnije radove na zgradi legata Pavla Beljanskog od vremena dogradnje aneksa zgrade (1965–1966).

Zgrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sagrađena prema projektu arhitekte Ive Kurtovića, predstavlja prvi namenski izgrađen prostor za potrebe muzeja u Srbiji i kao takva proglašena je spomenikom kulture 1992. godine.

Njen darodavac, diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski, svoju zbirku umetničkih dela 20. veka poklonio je srpskom narodu posebnim Ugovorom o poklonu sa AP Vojvodinom 18. novembra, 1957. godine.

Otvaranje je u utorak, 18. juna, u 20 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva