Početna Gradske teme Narodna kuhinja Crvenog krsta Novog Sada radi 30 godina

Narodna kuhinja Crvenog krsta Novog Sada radi 30 godina

0

Crveni krst Novog Sada u okviru svojih delatnosti sprovodi program Narodne kuhinje, a distribucija kuvanih obroka za 600 korisnika radi se na dva punkta.

U Klubu penzionera “Olga Petrov” na Futoškom putu 67 dnevno podele 264 porcije, a na punktu u Futoškoj ulici 14 – 336 kuvanih obroka. Korisnici te vrste pomoći su socijalno najugroženiji stanovnici našeg grada, to jest korisnici novčane socijalne pomoći, višečlane porodice, zatim bolesni – nesposobni za rad, kao i penzioneri sa najnižim primanjima, osobe sa invaliditetom…

“Zbog zdravlja ne mogu da radim, imam bronhijalnu astmu i nedavno sam bio na in‌jekcijama i inhalacijama”, priča jedan od korisnika Narodne kuhinje u Futoškoj 14, koji je želeo da ostane anoniman. “Kada sam otišao u Nacionalnu službu za zapošljavanje, ponudili su mi da radim na održavanju higijene, a kada su videli papire od doktora, rekli su mi da ipak ne mogu tu da me zaposle. Voleo bih da radim i drugačije živim, ali, sticajem okolnosti, tako mi je kako mi je. Zato sam ovde redovan korisnik. Ispratio sam mnoge ljude, pa znam da ima i nezadovoljnih, samo ne znam čime. Ako je tako, jednostavno ne treba da dolaze.”

Od obroka, kaže, najviše voli pasulj, u kom bude i mesa. Prema njegovom mišljenju, u Crvenom krstu Novog Sada se trude da hrana koju dobiju bude pristojna i dovoljna za svaku osobu. A s obzirom na to da dolazi nekoliko godina, činjenica je da ima više korisnika nego u periodu kada je on počeo da svraća.

U redu smo zatekli i dve devojčice: 17-godišnja Atiča Krasniči kazala nam je da poslednje dve nedelje, umesto mame, dolazi u Narodnu kuhinju sa drugaricom koja ima 13 godina i zadovoljna je ručkom koji dobije. Među njima je bio D. K, koji je korisnik skoro godinu dana.

“Muka me je naterala”, priča nam D. K. “Nažalost, ostao sam bez posla i nemam primanja, a trenutno ne mogu da nađem drugi posao. Svaki dan dođem po ručak i mogu vam reći da prija pojesti nešto na kašiku. Lepo je što je u pet dana ručak različit i meni je dovoljno to što dobijem na dnevnom nivou. Sit sam i zadovoljan.”

Na ručak je čekala i Milica Ristić, koja poslednjih godinu dana dolazi po obrok za svog dobrog prijatelja, koji ima zdravstvene probleme, a živi sam.

“Nije mi teško, tu smo da se pomažemo”, kaže Ristićeva. “On ima veoma malu penziju, te mu jedan besplatan obrok zaista mnogo znači. Ne žali se na kuvana jela, zadovoljan je i zahvalan što nije zaboravljen. Najviše od svega voli kad mu donesem pasulj.”

Na tom punktu rade dve volonterke Crvenog krsta Novog Sada. Eržebet Horvat, koja je poslednjih 19 godina na usluzi korisnicima, kao i Ana Pajkić, koja desetak godina volontira, a u Narodnoj kuhinji radi oko mesec i po dana.

“Na meniju imamo različita kuvana jela i on je standardan”, rekla je Pajkićeva. “Kuvani obrok po osobi se daje u razmeri od pola litra, uz koji ide vekna hleba od 300 grama, a od jela delimo pasulj, slatki kupus, grašak, đuveč i boraniju. Kuhinja je otvorena svakog radnog dana i od 11 sati počinjemo sa deljenjem obroka.”

Narodna kuhinja Crvenog krst Novog Sada radi od 1993. godine, a novac za troškove njenog fukcionisanja od 2002. godine obezbeđuje se iz budžeta Grada Novog Sada, preko Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

Prošle godine podeljeno 821.405 kilograma hrane

Od 1. januara do 31. decembra 2022. godine, iz magacina Crvenog krsta Novog Sada u Petrovaradinu distribuirano je 821.405 kilograma humanitarne pomoći, kojom je obuhvaćeno 4.430 porodica, odnosno 13.703 pojedinaca. U izveštajnom periodu, u Narodnoj kuhinji Crvenog krsta Novog Sada podeljeno je 158.400 toplih obroka. Za socijalno ugrožene korisnike u prigradskim naseljima podeljeno je 9.600 prehrambenih paketa preko osnovnih organizacija Crvenog krsta (800 mesečno), ukupne težine 144.000 kilograma. Paketi se dele socijalno najugroženijima koji nisu u mogućnosti svaki dan da dođu na obrok u Narodnu kuhinju, a on sadrži deset kilograma brašna, litar ulja i po kilogram pasulja, testenine, pirinča i mesnog nareska.

Izvor: Dnevnik.rs/I. Bakmaz
Foto: S. Šušnjević