Početna Gradske teme Nastavnica godine iz SAD Mendi Mening posetila Novi Sad

Nastavnica godine iz SAD Mendi Mening posetila Novi Sad

0

Mendi Mening, nastavnica iz SAD koja je specijalizovana za rad sa učenicima migrantima i izbeglicama, posetom Novom Sadu završila je višednevni boravak u Srbiji.

Tokom svog boravka, Mening je posetila prihvatne centre za migrante i osnovne i srednje škole u Šidu i Somboru koje pohađaju učenici migranti. U Velikoj sali Skupštine Grada Sombora, Mendi Mening održala je predavanje pred više od 60 učesnika i učesnica, među kojima su bili i učenici i učenice srednjih škola, studenti i studentkinje Pedagoškog fakulteta u Somboru, prosvetni radnici i radnice iz obrazovno-vaspitnih ustanova, predstavnici i predstavnice školskih uprava, Komeserijata za izbeglice i migracije i drugih organizacija i institucija.

U okviru predavanja, Mening je govorila i o svom iskustvu i metodima rada koje je razvila u radu s učenicima migrantima, a u kojima je naglasak na stvaranju klime dobrodošlice, poštovanju kulture iz koje učenici dolaze, uvažavanja identiteta i ličnog iskustva svakog deteta i njihovo uključivanje u novu sredinu i zajednicu. Nastavnica Mening istakla je da smatra da je najvažniji zadatak svakog učitelja i nastavnika u tome da izgrađuje i neguje odnos poverenja i povezanost sa učenicima, saradnju s roditeljima i porodicom, kao i da omogući podršku učenicima u razvoju životnih veština, umesto fokusiranja na jednosmerno podučavanje i prenošenje informacija i znanja.

Mendi Mening je stigla u Srbiju zahvaljujući pozivu Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana. Zadovoljna zbog boravka Mendi Mening, predusretljivosti zaposlenih u prihvatnim centrima i obrazovnim institucijama, kao i korisnih i konstruktivnih razgovora sa zaposlenima u pomenutim ustanovama i institucijama, ova institucija je želela da da svoj skromni doprinos unapređenju prava deteta na obrazovanje, ali i da ojača kompetencije svih profesionalaca koji su uključeni u rad sa migrantskom populacijom.

Izražavajući želju da nastave saradnju, zamenik pokrajinskog ombudsmana za prava deteta Milan Dakić gošći iz Amerike je poklonio monografiju o kulturnom nasleđu Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube