Početna Gradske teme Naučni skup o bezbednosti u saobraćaju u Rektoratu novosadskog Univerziteta

Naučni skup o bezbednosti u saobraćaju u Rektoratu novosadskog Univerziteta

0

Poslednjih godina, bezbednost u saobraćaju je prepoznata kao jedna od najvažnijih privrednih i socioloških pitanja na globalnom nivou. Brojnim aktivnostima radi se na povećanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Jedna od tih aktivnosti je i naučni skup, održan u Rektoratu novosadskog Univerziteta.

Naučni skup koji je deo Erazmus projekta trajaće dva dana, a učesnici će imati prilike da usvoje nova znanja iz bezbednosti saobraćaja. Projekat ima za cilj da ojača kapacitete bezbednosti saobraćaja kroz saradnju Univerziteta i lokalnih samouprava.

U poslednje vreme svedoci smo da je Grad Novi Sad raspisao i javnu nabavku, odnosno potpisao ugovor o izradi strategije bezbednosti saobraćaja za Grad Novi Sad u narednom periodu. Tako da ti neki ključni elementi moraju predstavljati jednu dugoročnu osnovu za efikasan i stabilan rad u bezbednosti saobraćaja – smatra profesor Dragan Jovanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Projekat je pre svega namenjen edukaciji đaka i studenata, koji su u jednoj od najranjivijih grupa u saobraćaju.

Kupili smo najmoderniju opremu, opremili smo naše univerzitete, tako da naši učenici i studenti mogu u najmodernijim uslovima da uče na najmodernijoj opremi, da simuliraju stvarne uslove u saobraćaju. Tako da kada dođu u stvarnu situaciju mogu bolje da reaguju nego što je to slučaj – objašnjava Nebojša Arsić, koordinator projekta “Trafsaf“.

Iz Grada ističu da se bezbednost učesnika u saobraćaju može podići na viši nivo jedino edukacijom i većim ulaganjima.

Novi Sad je jedan od prvih gradova, odnosno lokalnih samouprava koji je formirao koordinaciono telo za bezbednost saobraćaja i svojim svakodnevnim aktivnostima utiče na to da se svest i potreba o bezbednosti saobraćaja uvećava, da tokom edukacije i ovakve konferencije koje se održavaju, ali Isto tako da kroz ulaganja koja su do sada rađena u javnom gradskom prevozu, izgradnji biciklističkih staza stvorimo uslove za bezbednije, bolje i kvalitetnije odvijanje saobraćaja u gradu – kaže Vladimir Stojković, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Na osnovu podataka Agencije za bezbednost saobraćaja, od početka godine do novembra u saobraćajnim nesrećama stradalo je 430 osoba, što je u odnosu na prethodnu godinu, manje za 11 osoba. Iako se broj smanjuje iz godine u godinu, edukacija i prevencija su najvažnije i to pogotovo kod stanovništva mlađe dobi, s obzirom na to da četvrtinu stradalih na putevima Srbije čine mladi od 15 do 30 godina.

Izvor: RTV.rs
Foto: pixabay