Početna Gradske teme Neuspela prodaja kompleksa ATP Vojvodina

Neuspela prodaja kompleksa ATP Vojvodina

0

Samo jedna osoba kao fizičko lice otkupila je dokumentaciju za prodaju kompleksa ATP Vojvodine, ali niko nije uplatio potreban depozit, tako da je prvi pokušaj prodaje imovine neuspešan.

Kako saopštava investitor ovog kompleksa iz tri celine, Ilija Dević, ovako nešto se i očekivalo, jer su “i preduzeće i imovina opterećeni brojnim sporovima”.

“Nejasno je i zašto je nadzorni odbor insistirao na tome, osim ako se ne priprema teren za slobodnu pogodbu. Tada bi sve otišlo budzašto, poverioci ne bi bili namireni osim eventualno glavnog Credit Agricole banka”, navodi se u saopštenju.

Dević podseća i da je, u momentu uvođenja stečaja, 2008. godine, procenjena vrednost novosagrađenih objekata, dozvola i potencijala za biznis iznosila više od 100 miliona evra, a 12 godina kasnije, sve je ponuđeno za oko šest miliona. Isto je, međutim, to da kupaca i dalje nema. Navodi da je protiv stečajnog upravnika podneo prijavu, ukazujući na niz umanjenja stečajne mase, priznavanja statusa razlučnog poverioca Credit Agricole banci, problematične hipoteke…

Kako smatra investitor ovog kompleksa, od momenta kada je završena izgradnja kompleksa, krenuli su pritisci “da se on otme”.

“Od tih prvih udara proces nije bio ekonosmski već politički. Najpre grad Novi Sad nije ispoštovao ugovor i pod pritiskom kreditnih rata preduzeće je oterano u stečaj. Računalo se da će mnogo brže ostvariti cilj kojim bi potencijalni (njima poznati) kupci uložili što manje, nakon čega bi Grad Novi Sad aktivirao ugovor i ta imovina dobila daleko veću vrednost”, ističe Dević.

Dodaje da takvim uslovima niko osim glavnog poverioca, odnosno banke, ne bi bio namiren.

“Ne samo što su mi oteli investiciju i što ništa nisu učinili tokom reorganizacije na namirenju poverilaca nego sada pokušavaju da od mene naplate sva dugovanja. U tome im je na usluzi deo pravosuđa koje čak i neispravne dokumente proglašava naplativim. I stručnoj javnosti nije jasno zašto domaći sudovi u meničnim sporovima, posebno kada se kao menični poverioci javljaju poslovne banke, primenjuju pravne stavove koji nemaju nikakvo uporište u zakonu ni u domaćoj pravnoj teoriji”, ističe se u saopštenju.

Ovo sve, investitor ocenjuje kao politički interes, te procenjuje da ni prva ni druga prodaja neće uspeti, sve do momenta dok se cena do te mere ne spusti za slobodnu pogodbu.

Podsetimo, kompleks ATP Vojvodina je ponuđen na prodaju u tri odvojene celine po početnoj ceni od oko 785 miliona dinara. Juče, 17. novembra, bio je poslednji dan za dostavljanje ponuda.

Ovo nije prvi put da se prodaju objekti u sklopu preduzeća koje je već gotovo deceniju ugašeno, a za koje je nakon neuspele privatizacije sud proglasio bankrotstvo.

Ranije prodaje tokom stečajnog postupka, koje su se odnosile samo na pojedine objekte, nisu uspele jer nije bilo zainteresovanih, a sada su cene nešto niže nego ranije.

Sama autobuska stanica od skoro 5.000 kvadrata sa pratećom benzinskom stanicom i drugim objektima na parceli od oko dva hektara, nudi se po početnoj ceni od 3.711.526,92 evra.

Kao posebna celina po ceni od 1.805.100,09 evra prodaje se novi servis za autobuse od oko 2.800 kvadrata sa pratećom manjom zgradom i parcelom nešto većom od jednog hektara.

Treću celinu kompleksa ATP Vojvodina, koja je na prodaju po početnoj ceni od 1.125.285,74 evra, čine stari servis od preko 2.000 kvadrata i stara upravna zgrada od oko 500 kvadrata sa drugim objektima na parceli većoj od jednog hektara.

Izvor: 021
Foto: Printscreen