Početna Gradske teme “Nova mesta” u Novom Sadu: Počelo uređenje malih javnih površina

“Nova mesta” u Novom Sadu: Počelo uređenje malih javnih površina

0

Realizacija 13 projekata koji su odabrani u okviru konkursa za uređenje malih javnih površina „Nova mesta – Mikrogranting“ je u toku, a već su održane četiri Mobe, odnosno druženja sa lokalnom zajednicom i predstavljanje novih mesta u njihovom kraju.

U protekle dve nedelje predstavljeni su projekti na Bulevaru Oslobođenja, u Petrovaradinu, na Adicama i Novom naselju koji su podrazumevali različite vrste mobilijara, ozelenjavanje i uređivanje prostora.

„Mislim da ovaj konkurs donosi inovacije i zaista ulepšava različite delove našeg grada. Organizacije koje realizuju ideje su na terenu, u kontaktu sa lokalnom zajednicom sa kojom se dogovara šta je ono što bi naše komšije, naši sugrađani voleli da imaju u svom kraju i kako da ga ulepšaju“, rekla je Jovana Jarić, iz Centra za multidisciplinarna istraživanja koji je realizovao svoju ideju na Novom naselju, u Partizanskih baza.

Za sutra, 30. jun, zakazane su dve Mobe. Od 10 časova u Rumenki će biti predstavljen projekat FK „Jedinstvo“ koji podrazumeva postavljanje zelenih klupa za odmor, a u 17 sati druženje će biti na Šodrošu, gde će Ekološko udruženje „Zeleni Sad“ predstaviti projekat „Naša oaza“.

U subotu, 4. jula od 19 časova, u ulici Omladinskog pokreta biće predstavljena Mikro-oaza u bloku, na Limanu će 7. jula od 17 sati biti organizovano druženje u Kreativnom limanskom autentičnom novom mestu, dok će na Slanoj bari implementacija projekta biti organizovana tokom ove i naredne nedelje.

Konkurs „Nova mesta – Mikrogranting“ za uređenje malih javnih površina u gradu i „Zoni 021“ pokrenut je u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ sa glavnim idejama uključivanja lokalne zajednice u uređenje malih urbanih javnih prostora i podizanja kapaciteta građana, kao i zajednički rad.

Konkurs je završen u martu 2020. ali je zbog epidemiološke situacije i vanrednog stanja obustavljena njegova realizacija. Rezultate konkursa možete pogledati na sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture.”

Foto: Promo/NS2021