Početna Gradske teme Novac za službene automobile smanjen na 88 miliona dinara

Novac za službene automobile smanjen na 88 miliona dinara

0

Gradska vlast smanjila je na 88 miliona dinara planiranu sumu za kupovinu novih automobila, ali i dalje ostaje nejasno zbog čega se izdvaja rekordna suma za ovu nabavku.

Kako saznajemo, Gradsko veće je 20. januara promenilo sedam dana ranije usvojenu odluku o programu investicionih ulaganja kojom je ukupna suma zadržana na 261,2 miliona dinara, ali je smanjeno izdvajanje za kupovinu automobila sa 97.000.000 na 88.091.000 dinara. Za tu razliku povećani su troškovi kupovine drugih elektronskih sprava.

Za kupovinu dezinfekcionih tunela dodato je 3,8 miliona dinara, 1,6 miliona dinara za sistem čekanja u redu, 1,1 milion dinara za nove televizore, 1,2 miliona za štampače, a biće izdvojene druge manje sume za kupovinu fotoaparata, opreme za ugostiteljstvo…

Međutim, ovo smanjenje sume za automobile sa 97 na 88 miliona dinara nije obrazloženo u Službenom listu, ali i dalje ostaje nejasno zbog čega Novi Sad izdvaja desetine miliona dinara za nova vozila.

Kako smo pisali, to je više od sume date za ove namene u poslednjih desetak godina. Novosadski mediji objavili su pre nekoliko dana da grad namerava da izdvoji sumu koja prevazilazi knjigovodstvenu vrednost više od 120 vozila koje trenutno ima u posedu i koji vrede 67,3 miliona dinara.

Iz Gradske kuće su naveli da se radi o sumi koja pokriva zahteve za novim vozilima više službi i da to ne znači da će sve biti utrošeno, ali ni do danas iz lokalne uprave nije dat podatak o kojem broju vozila je reč, kojim modelima i slično.

Ko je reagovao?

Povodom saznanja da gradska vlast planira da izdvoji veliku količinu novca za nabavku automobila reagovao je Gradski odbor Dosta je bilo, pitajući šta se to u funkcionisanju lokalne samouprave promenilo da se, odjednom, pojavila potreba za nabavkom tolikog broja automobila, kao i zbog čega ne koriste javni prevoz.

Iz zimskog sna dugog nekoliko meseci, još od kraja juna prošle godine, probudila se i Sasvim druga priča. Iz ove političke opcije, kojoj je malo nedostajalo da uđe u lokalni parlament, apelovali su na gradsku vlast da, kada već nabavlja automobile, kupe ona koja su po ekološki prihvatljivim standardima.

“Prelazak na električna ili bar hibridna vozila odlika je svih odgovornih gradova sveta, a želimo da verujemo da Novi Sad to jeste. U tom cilju apelujemo na Skupštinu grada Novog Sada da donese odluku o zabrani kupovine vozila koja nisu ekološki prihvatljiva svim preduzećima i institucijama kojima je osnivač, na isti način na koji je doneta odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa koje nisu biorazgradive. Vozila koja ne zagađuju sredinu su bez sumnje vozila budućnosti ili drugim rečima rečeno – sasvim druga priča”, zaključili su u ovom udruženju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay