Početna Gradske teme Novak Đoković Fondacija i The Human Safety Net otvorili Centar za roditelje u...

Novak Đoković Fondacija i The Human Safety Net otvorili Centar za roditelje u Novom Sadu

0

U saradnji sa partnerima The Human Safety Net-om i Generali osiguranje Srbija, Fondacija otvorila osmi od 15 Centara za roditelje širom Srbije

Novi Sad, Srbija 14.12.2021. U okviru programa „Podrška, NE perfekcija“ (PNP) Novak Đoković Fondacija danas je u Novom Sadu otvorila Centar za roditelje pri PU „Radosno detinjstvo“. Centri, u kojima će se održavati PNP radionice vođene od strane obučenih facilitatora, predstavljaju jedinstven projekat koji se u Srbiji realizuje po prvi put. Svrha centara je da se roditelji i staratelji dece uzrasta do 6 godina dodatno osnaže kako bi se što bolje starali o svojoj deci i stvorili mrežu međusobne podrške. Sredstva su obezbeđena od strane projekta „Proširi uticaj“, inovativne višegodišnje strategije The Human Safety Net-a koja za cilj ima širenje društvenog uticaja na najugroženije porodice i odgovorne preduzetnike.

Planirano je da tokom 2021. i 2022. širom Srbije bude otvoreno 15 ovakvih centara.

„Činjenica da smo danas otvorili naš novi Centar za roditelje u Novom Sadu na najlepši način privodi kraju ovu veoma važnu godinu za naš projekat, partnere – i decu i roditelje kojima je namenjen. Novak Đoković Fondacija i naši dugogodišnji partneri iz Generali osiguranja Srbija smo srećni jer će – kroz prvi Centar u Novom Sadu – roditelji moći da steknu obrazovanje, podršku i iskustva sa posebnih radionica našeg programa „Podrška, NE perfekcija”, što će zasigurno imati izuzetno važnu ulogu u zajedničkom osnaživanju i pružanju pozitivnog uticaja na odrastanje njihove dece. Kao i uvek, Fondacija i partneri će pratiti i nadalje podržavati rad u našim Centrima, i želimo da ovaj u Novom Sadu bude prepoznat po najboljim mogućim uslovima, prijatnom saradničkom ambijentu i uspesima svih za koje će aktivnosti u njemu imati značaj,” istakla je ovim povodom Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

„U okviru The Human Safety Net – globalne inicijative Generali grupe, već tri godine podržavamo rad našeg partnera Novak Đoković Fondacije i njen program „Podrška, NE perfekcija“. Dodatna sredstva omogućiće nam da, kroz Centre za roditelje, damo podršku još većem broju roditelja i staratelja širom zemlje, pružimo im stručnu pomoć, ali i mesto na kojem će moći da razmene iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno susreću. Verujemo da ćemo edukacijom i osnaživanjem roditelja i staratelja deci obezbediti srećnije odrastanje i bolje šanse za budućnost,“ dodala je Natalija Beljanski ispred Generali osiguranja Srbija.

„Posebno smo radosni zbog toga što od danas širimo našu misiju i na Novi Sad – i što ćemo glavne vrednosti naših radionica – podršku, iskrenost, toplinu, neposrednost i međusobno uvažavanje – ustanoviti kao osnovu dobrih odnosa i saradnje sa roditeljima i ovde. Od 2017. godine, radionice programa predstavljaju mesto susretanja roditelja i staratelja, gde se razmenjuju lična iskustva i stvara mreža podrške. Diskutujući o različitim temama, poput discipline, neprihvatljivog ponašanja i upravljanja osećanjima, oni jačaju svoje kapacitete kako bi izgradili konstruktivniji i podsticajniji odnos sa svojom decom – i sigurni smo da ćemo zajedno doći do izvrsnih rezultata u tom smislu,” – naglasila je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije.

„Ovaj Centar će imati veliki značaj za našu Ustanovu, decu i roditelje. Kroz otvaranje Centra, omogućićemo razmenu iskustva u okviru izazova koje nosi roditeljstvo i pomoći roditeljima i starateljima da nauče da se nose sa stresom, razvijaju veštinu komunikacije i rade na razvijanju medjusobne podrške. Osnovni cilj koji nas raduje u okviru ovog projekta je srećno i zadovoljno dete,” zaključila je Marijana Popov, direktorka PU „Radosno detinjstvo”.

Planirano je da program „Podrška, NE perfekcija” do kraja 2023. godine obuhvati još 2800 roditelja i skoro 5600 dece, uz blisku saradnju sa državnom i lokalnom upravom.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 47 vrtića i pomogla više od 47.505 dece.

The Human Safety Net je inicijativa Generali grupe koja povezuje ljude radi pružanja podrške onima kojima je najpotrebnija. Sa ciljem da unapredi život ljudi van okvira svakodnevnog poslovanja, Generali grupa udružila je snage sa neprofitnim organizacijama širom sveta. Kompanija Generali Osiguranje Srbija priključila se inicijativi oktobra 2017. godine, a već naredne godine sklopila je partnerstvo sa Fondacijom Novak Đoković. Generali Osiguranje Srbija angažuje svoje zaposlene i pruža finansijsku podršku programu „Podrška, ne perfekcija”, koji pomaže roditeljima i starateljima da deci uzrasta do šest godina pruže šansu za bolju budućnost uprkos teškim životnim okolnostima.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo / NDF Centar za roditelje Novi Sad