Početna Gradske teme Nove alarmne stanice za uzbunjivanje: Sirene u planu i na novim lokacijama,...

Nove alarmne stanice za uzbunjivanje: Sirene u planu i na novim lokacijama, postojeći sistem zastareo

0

Novi Sad će imati 112 alarmnih stanica za uzbunjivanje u slučaju opasnosti po građane – sirene će biti u pripravnosti od Novog Sada, preko Kisača, Kovilja, Ledinaca, Kaća, do Čeneja i drugih naselja.

U planu je novi sistem za javno uzbunjivanje, koji Grad ima obavezu da napravi i zbog čije neophodnosti je prethodno izrađena akustička studija.

Sada Gradska uprava za komunalne poslove traži projektanta za izgradnju sistema za javno uzbunjivanje kako bi se na nekim postojećim i pojedinim novim lokacijama postavile sirene i ceo sistem za uzbunjivanje.

Novi Sad ima zastareo sistem javnog uzbunjivanja, još iz osamdesetih. Prema novoj akustičkoj studiji, izrađenoj prošle godine, predviđeno je ukupno 112 alarmnih stanica na teritoriji Novog Sada, od kojih je 43 predviđeno da budu instalirane na novoizgrađenim stubovima, a 69 na postojećim objektima.

Nadležni planiraju da zadrže 48 postojećih takozvanih mikrolokacija, a izabrane nove mikrolokacije za alarmne stanice su na državnim ustanovama ili javnim površinama.

Potraga za projektantima trajaće do 13. decembra, a ovaj posao će Grad koštati 12 miliona dinara bez PDV-a. Projektovanje alarmnih stanica moraće da se završi u roku od najviše 11 meseci, s tim što rok ne teče za vreme ishodovanja svih neophodnih dozvola.

Inače, alarmne stanice biće povezane sa Operativnim centrom 112 Južnobačkog okruga pomoću mreže Telekoma Srbije.

Samo postavljanje sirena trebalo bi da bude završeno do 2023. godine, a celokupna aktivnost će, prema akustičkoj studiji za Novi Sad, koštati 239,6 miliona dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay