Početna Gradske teme Nove kuglane za klubove u Vojvodini

Nove kuglane za klubove u Vojvodini

0

Vojvođansko kuglanje može da se pohvali klubovima koji su višestruki prvaci Srbije, značajnim brojem reprezentativaca u svim selekcijama, a od nedavno i boljim uslovima za treniranje. Prema rečima predsednika Kuglaškog saveza Vojvodine Radovana Šunjke, nekoliko klubova u pokrajini ima nove kuglane, što će doprineti razvoju ovog sporta.

“Postoji određeni napredak i neki klubovi su dobili nove segmentne kuglane, te su zbog boljih uslova treniranja u mogućnosti da unapređuju svoje kuglanje”, kaže Šunjka.

On ističe da je Vojvodina vodeća u kuglanju, a razlog vidi u postojanju tradicije kada je o ovom sportu reč. Osim boljih uslova, važna oblast u razvoju sporta je stručni kadar, a sve je više školovanih trenera koji rade sa podmlatkom.

Kuglaški savez Vojvodine zadužen je za programe razvoja, a Šunjka ističe da prioritet imaju mlađe kategorije, te da je učešće mladih na prvenstvima besplatno.

“Na teritoriji Vojvodine imamo 50 aktivnih trenera koji su se usavršavali u okviru Zavoda za sport i medicinu, a za njih je dobar primer Marije Kresović koja je magistar nauka”, kaže Šunjka i zaključuje da je Zakonom o sportu previđeno da samo stručan kadar može da radi sa kategorijama pionira, kadeta i juniora.

Iako je u pitanju jedan od najuspešnijih srpskih sportova na Fakultetu sporta I fizičkog vaspitanja ne postoji odsek za kuglanje.

Fakultetski profesori drže nastavu budućim kuglaškim trenerima u Zavodu za sport i medicinu sporta, a da li će savez uspeti u nameri da se nastava odvija i u visokoškolskim ustanovama ostaje da vidimo.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay