Početna Gradske teme Nove sadnice u Starom parku u Temerinu

Nove sadnice u Starom parku u Temerinu

0

Opštinu Temerin posetile su nedavno ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i posebna savetnica ministarke zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Ministarstvo zaštite životne sredine je po osnovu Konkursa za realizaciju projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini podržalo realizaciju prve faze rekonstrukcije Starog parka u Temerinu, koja uključuje uklanjanje 126 postojećih stabala ocenjenih najlošijim ocenama prilikom valorizacije dendroflore i sadnju 76 lišćarskih i četinarskih sadnica. U skladu sa projetno-tehničkom dokumentacijom, predviđena je sadnja sledećih vrsta: tulipovac, crveni javor, svileni i crni bor, crveni bagrem, vretenasti grab i hrast lužnjak.

Ukupna vrednost projekta iznosi 4.346.000 RSD, a Ministarstvo sufinansira realizaciju aktivnosti sa sredstvima u iznosu 2.200.000 RSD.

– Povećanje procenta pošumljenosti Srbije jedan je od strateških ciljeva, koji doprinosi unapređenju kvaliteta života građana, a prepoznat je i u Zelenoj agendi kojoj smo posvećeni – izjavila je ovom prilikom ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i istakla da je Spomenik prirode „Stari park“ u Temerinu od sada bogatiji za oko 70 novih sadnica.

– U „Starom parku“ koji je izuzetno značajan pre svega zbog svoje istorije, ali i zaštite pod kojom je, sadimo visoka stabala, stara oko deset godina. Hvala rukovodstvu opštine Temerin što je prepoznalo značaj ovog parka i što su kandidovali projekat sadnje na konkursu Ministarstva. Pošumljavanje je samo prva faza, jer je u planu rekonstrukcija „Starog parka“ za koju će biti odvojena značajna sredstva. Kada govorimo o pošumljavanju, u prethodnoj godini su u fokusu bile opštine i gradovi sa teritorije Vojvodine. Od ukupno 38 lokalnih samouprava kojima smo dodelili sredstva u ove svrhe, njih 40 odsto je u Vojvodini. Ulagaćemo u ove projekte i u narednom periodu, jer je pošumljavanje izuzetno važna mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da Temerin očekuju i drugi značajni projekti, a najvažnija je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom.

– U ovom momentu se intenzivno radi na projektovanju, kako bi mogli da krenemo u izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja. Danas sam razgovarala sa predsednikom opštine Mladenom Zecom i o drugim ekološkim problemima u Temerinu, a to su divlje deponije. Ministarstvo će uskoro raspisati konkurs za dodelu sredstava za uklanjanje smetlišta, i to je dobra prilika da se kandiduju projekti i problem reši uz podršku države. Izuzetno je važno da jednom očišćene lokacije zajedno čuvamo kako bi ostale čiste. Ako zajedno negujemo prirodu, možemo i da je sačuvamo za buduće generacije – rekla je Vujović.

Autor: NSHronika.rs
Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Facebook / Mladen Zec