Početna Gradske teme Novi kilometri biciklističke staze

Novi kilometri biciklističke staze

0

Biciklistička staza Novi Sad – Begeč pripada jednom od tri biciklistička koridora koji prolaze kroz Srbiju – koridoru EuroVelo 6, jednoj od najpopularnijih evropskih ruta. Biciklistički koridor EuroVelo 6 ide od Atlantika do Crnog mora, a kroz našu zemlju proteže se u dužini od 665 kilometara i poznat je pod imenom Dunavska ruta.

U većem delu Srbije staza je asfaltirana dok je na celom potezu kroz našu državu ova ruta obeležena adekvatnom međunarodnom signalizacijom i putokazima.

Investicija je vredna 170 miliona dinara, a zajednički finansiraju Grad Novi Sad i Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada započela je, sredinom novembra prošle godine, radove na izgradnji treće faze biciklističke staze Novi Sad – Begeč, na delu trase od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu, u dužini od 10573 metara.

Radovi uveliko napreduju. Trenutno se radi na postavljanje slojeva peska, šljunka, a zatim ugradnja bočnih ivičnjaka te asfaltiranje.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nastavlja sa uređenjem biciklističke infrastrukture i u narednom periodu, a sve sa ciljem promovisanja ideja o zdravom načinu života i zaštitom životne sredine.

Biciklistička infrasturktura je poslednjih godina znatno povećana, pa tako Novi Sad trenutno ima preko 90 kilometara staza i preko 700 parking mesta za bicikle, a srpska Atina polako postaje prepoznatljiva i kao srpski Amsterdam. U prilog tome govori i činjenica da je istraživanje sprovedeno od strane grada pokazalo da tokom zime oko 1400 Novosađana ide na posao, u školu ili na fakultet biciklom – ili kako se to novosadski kaže – bajsom.

Po uzoru na evropske gradove, usled negativnih posledica klimatskih promena i borbe za zdravu životnu sredinu, u Novom Sadu od 2010. godine postoji NS bike sistem koji omogućava sugrađanima i turistima iznajmljivanje bicikala za celodnevnu vožnju gradom. Željni vožnje mogu da iznajme bickle na 11 mesta u gradu i to po veoma povoljnim cenama. Stanice NS bike sistema su kod glavnog ulaza na Štrand, kod Železničke stanice, Srpskog narodnog pozorišta, u kampusu Univerziteta, u Rumenačkoj ulici, ulici Jovana Dučića, Balzakovoj, na uglu Podgoričke ulice i Narodnog fronta, u Preradovićevoj ulici u Petrovardinu i na Beogradskom keju, na uglu sa ulicom Marka Miljanova. Sistem je automatizovan, te korisnici mogu da razduže bicikl nakon vožnje na najbližoj stanici.

Izvor: Vojvodina uživo/nsbi.org.rs
Foto: Vojvodinauzivo.rs