Početna Gradske teme Novi protest “Sve mora da stane” u četvrtak u Novom Sadu

Novi protest “Sve mora da stane” u četvrtak u Novom Sadu

0

Opozicione stranke i udruženja najavili su novi protest u Novom Sadu za četvrtak, 11. maj.

Protest nazvan “Sve mora da stane” počeće u 18 časova okupljanjem na Trgu slobode, a pozvani su, kako se navodi u saopštenju organizatora, “svi koji osećaju da je došlo krajnje vreme za suštinske promene u našem društvu, svi roditelji, prijatelji, komšije, organizacije kojima je na umu bezbednost naše dece i sloboda našeg društva”.

“Jedna ostavka je podneta, ali to je tek vrh ledenog brega. Udruženi zahtevamo momentalnu odgovornost onih koji sa pozicija vlasti decenijama proizvode nasilje! Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu, i pozivamo sugrađane na solidarnost u zahtevanju odgovornosti ljudi krivih za stanje u našem društvu”, navodi se u pozivu na protest.

Organizacije koje pozivaju na okupljanje ponovile su svoje zahteve:

– smena saveta REM-a;

– gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks;

– oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu mržnju i nasilje – TV Pink i Happy TV;

– hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom – rijaliti programa;

– ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina;

– hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Podsećaju da je rok za ispunjenje ovih zahteva petak, 12. maj.

Organizatori su Demokratska stranka, Građanski pokret “Bravo”, Most solidarnosti, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret “Srce”, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Zajedno.

Organizacije koje podržavaju protest su Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Nova – Da se struka pita, Europolis, Šodroš survivor kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija i Zelena mreža Vojvodine.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay