Početna Gradske teme Novi Sad ostaje bez budžetske inspekcije: Nadzor nad trošenjem preuzima Beograd

Novi Sad ostaje bez budžetske inspekcije: Nadzor nad trošenjem preuzima Beograd

0

Grad Novi Sad od 1. januara ostaje bez svoje budžetske inspekcije, a dosadašnje inspektore preuzima Ministarstvo finansija.

Informacija se navodi u predlogu budžeta Grada Novog Sada za 2023. godinu, kojim se sredstva do sada rezervisana za rad Službe za budžetsku inspekciju raspoređuju na druge korisnike budžetske kase.

Kako je već pisano, novi Zakon o budžetskoj inspekciji, koji je usvojen 9. decembra 2021. godine i počinje da se primenjuje 1. januara 2023. godine, u članu 36 predviđa potpunu centralizaciju budžetske inspekcije.

To znači da se na nivou svake lokalne samouprave u Srbiji, kao i na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine, ukidaju budžetski inspektori, koji prelaze da rade pod okriljem Beograda.

Ovih dana ističe zakonski rok u okviru kog je Grad Novi Sad bio dužan da uskladi svoju sistematizaciju i unutrašnje uređenje, shodno izmenama zakona kojim se reguliše rad inspekcije.

Novosadska Služba za budžetsku inspekciju trenutno se nalazi na Bulevaru cara Lazara 3. Njen posao je inspekcijska kontrola trošenja budžetskog novca u svim direktnim i indirektnim korisnicima gradskog budžeta, kao i u javnim preduzećima. Godišnje ova inspekcija raspolaže sa nešto više od 15 miliona dinara, a sredstva koja bi inače bila namenjena radu budžetske inspekcije u 2023. godini biće raspodeljena drugim korisnicima budžeta.

Osim šefa službe i administrativnih radnika, Grad ima ukupno četiri zaposlena budžetska inspektora.

Ministarstvo finansija upravo preuzima i pokrajinsku budžetsku inspekciju. Zbog čega tačno dolazi do ove centralizacije inspekcijske službe u oblasti kontrole budžeta nije poznato.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: Pixabay