Početna Gradske teme Novi Sade, srećan ti 274. rođendan!

Novi Sade, srećan ti 274. rođendan!

0

Na današnji dan 1748. godine Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada ukazom austrijske carice Marije Terezije. Grad je tada nazvan Neoplanta. Srbi su ga nazivali Novi Sad, što je bukvalni prevod latinskog Neoplanta. Zbog toga Novi Sad 1. februar obeležava kao svoj dan.

Današnji Novi Sad izrastao je iz mostobrana koji je 1694. izgrađen nasuprot Petrovaradinskoj tvrđavi. Oko mostobrana postupno se formiralo naselje civilnog stanovništva, uglavnom naseljeno Srbima. Svoje naselje nazivali su Petrovaradinski šanac, dok su ga drugi, po Srbima, nazivali Racka varoš. Već početkom 19. veka Novi Sad je bio najznačajnije gradsko središte Srba uopšte. Postupno tokom 19. veka on će postati i veliki kulturni centar srpskog naroda.

Svoj današnji značaj grad će postupno zadobiti posle oslobođenja i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. Od 1929. on je bio i središte Dunavske Banovine.

Prvi februar počinje da se slavi kao Dan grada Novog Sada od 1998. godine, a građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika dodeljuje se Februarska nagrada.

Ovogodišnji laureat je kompozitor klasične muzike Stevan Divjaković kojem će biti uručena Februarska nagrada na Svečanoj akademiji. U okviru programa, nastupiće orkestar „Kamerata Novi Sad“, a prisutni će pored filma o dobitniku nagrade, moći da odgledaju i nekoliko snimaka o Novom Sadu koji je ove godine u centru evropskog kulturnog života kao Evropska prestonica kulture.

Izvor: novisad.com
Foto: NSEPK / J. Ivanović