Početna Gradske teme Novi znakovi s radarima u zoni četiri osnovne škole

Novi znakovi s radarima u zoni četiri osnovne škole

0

U okviru održavanja i unapređivanja opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja, Grad nabavlja izmenljive znakove s dopler-radarima, odnosno brzinske displeje, koji će biti postavljeni u zoni četiri osmoletke u Novom Sadu i okolnim naseljima.

Ta nova oprema će biti montirana kod osnovnih škola “Jovan Popović” u Novom Sadu, “Đura Jakšić” u Kaću, “Miroslav Antić” u Futogu i “Ivo Andrić” u Budisavi, a koštaće, kako je procenjeno, oko pet miliona dinara bez PDV-a.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je nedavno tender za nabavku ukupno osam uređaja, s tim da će kod svake škole biti postavljena po dva izmenljiva saobraćajna znaka.

Reč je, inače, o nastavku projekta upravljanja saobraćajem u gradu, budući da Novi Sad već ima uspostavljen sistem za automatsko brojanje vozila, te su odgovarajući uređaji postavljeni na više od 30 mesta u gradu. Osim toga, 2019. godine nabavljeni su i prvi dopler-radari, koji su postavljeni u Ulici Maksima Gorkog kod OŠ „Đorđe Natošević”, kao i na Telepu u zoni OŠ „Jožef Atila.

Saobraćajni znakovi koje Uprava kupuje ovog puta trebalo bi da informišu vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja, ali i da ih upozore na prekoračenje. Preduzeće koje dobije posao na tenderu, uz znakove, moraće da isporuči i softvere za kontrolu i dijagnostiku putem tableta ili laptopa. Prikupljeni podaci koristiće se za analizu saobraćaja i trebalo bi da omoguće detektovanje perioda kada je najviše saobraćajnih prekršaja, te da pomognu otkrivanje nasilnih vozača. Osim toga, softver bi trebalo da obezbedi podatke o maksimalnoj i prosečnoj brzini vozila, okupiranosti ulice, broju vozila, aktivnosti znaka i broju prekoračenja brzine. Znak s displejom mora biti integrisan u sistem nadzora i kontrole i povezan preko optičke, žičane ili GSM/GPRS mreže, trebalo bi da bude i kompatibilan s već instaliranim sistemom.

Za brojače 7,5 miliona dinara

Prethodne sedmice Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za nabavku brojača i kategorizaciju saobraćaja, koji će biti postavljeni na bulevarima Oslobođenja, Jaše Tomića i Patrijarha Pavla, kao i u Hayi Ruvimovoj ulici, s tim da će uređaji na dva mesta registrovati samo bicikliste. Procenjeno je da će kupovina i montaža nove opreme koštati 7,5 miliona dinara, bez PDV-a.

Sistem upravljanja saobraćajem, između ostalog, podrazumeva i prikupljanje podataka putem opreme i automatski prenos podataka na centralni računar u nadležnosti Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i izveštavanje o trenutnom stanju.

Planirano je da se znakovi s dopler-radarom od 200 metara dometa, napajaju preko solarnih panela ili s mreže ulične rasvete, a maksimalna potrošnja ne sme biti veća od 20 vati.

Znak s upozorenjem „deca na putu” bi trebalo da ima mogućnost da na displeju prikaže ograničenje brzine, a i ispod tih natpisa bi trebalo da budu prikazani emotikoni „osmeh” u zelenoj boji i emotikon „tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila. U donjem delu znaka će se pojavljivati poruka „uspori” u crvenoj boji ili „hvala” u zelenoj boji, u zavisnosti od brzine kretanja vozila. Predviđeno je da u gornjem delu znaka budu i dva žuta treptača, kao dodatna upozorenja u slučaju prekoračenja brzine.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije dostavljaju se do 26. februara, a nakon toga će biti doneta odluka o dodeli ugovora ili, pak, obustavi postupka. Predviđenu opremu, kao i neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, odabrana preduzeća će, nakon zaključivanja ugovora, morati da isporuče za tri meseca.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay