Početna Gradske teme Novih 100.000 cvetnih sadnica do kraja maja krasiće grad

Novih 100.000 cvetnih sadnica do kraja maja krasiće grad

0

U toku je priprema 100.000 sadnica letnjeg cveća, koje će do kraja maja krasiti Novi Sad.

Umesto precvetalog zimskog i dvogodišnjeg cveća, koje radnici “Gradskog zelenila” vade iz cvetnih gredica u Ulici Modene, Dunavskom parku, na Keju, Petrovaradinskoj tvrđavi, Staničnom trgu i Štrandu, biće zasađene kadifice, cinije, gazanije, begonije, irezine, muškatle i druge dekorativne vrste sezonskog cveća iz plastenika preduzeća.

“Nakon vađenja starog cveća, zamenićemo zemlju i postaviti nov kompost, kako bismo zasadili nove cvetnice”, rekla je pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila Danijela Andrić.

“Istovremeno u plasteniku “Gradskog zelenila” prihranjujemo cveće aminokiselinama, kako bismo umanjili temperaturni šok prilikom prelaska iz toplog plastenika na teren i skratili period oporavka svake biljke. Time ćemo biljkama obezbediti azot, neophodan za otpornost u gradskim uslovima i dug period cvetanja”, dodala je ona.

Kako je najavila Andrićeva, novim izgledom zablistaće cvetni valjci i kupe, gredice, parkovi i kandelabri, okretnice i trgovi, a nakon stabilizacije vremenskih prilika sledi folijarna prihrana drveća u gradskim parkovima i drvoredima, ali i lečenje drveća primenom dendrohirurgije.

Izvor: Dnevnik.rs/D. K.
Foto: JKP “Gradsko zelenilo”