Početna Gradske teme Novo vozilo za vatrogasce s modernim hidrauličnim lestvama

Novo vozilo za vatrogasce s modernim hidrauličnim lestvama

0

Vatrogasno-spasilačka brigada „Novi Sad” nedavno je dobila novo i moderno vozilo, a reč je o kamionu marke „Iveko” s modernim hidrauličnim lestvama proizvođača „Rozenbauer”, koje su namenjene za spasavanje i gašenje požara s visina.

Te lestve mogu da se podignu u visinu i do 32 metra, pa novosadski vatrogasci mogu bezbedno da gase vatru ili evakuišu građane s višespratnica, kojih je u našem gradu sve više. Po rečima komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade „Novi Sad” Stojana Milovca, takvo vozilo se svakodnevno koristi jer su usled nastanka požara na stambenim objektima vatrogasci dužni da na teren izlaze s tri vozila – navalnim, s auto-cisternom i s hidrauličnim lestvama.

– Takvo vozilo je Novi Sad i u prethodnom periodu imao, ali sada smo dobili novo jer je ono apsolutno potrebno za grad s ovim brojem visokih objekata: Novi Sad ima oko 100 objekata koji spadaju u visoke, odnosno s više od 30 metara visine – kaže Stojan Milovac, i dodaje da se i vatrogasci osećaju sigurnije kada imaju takvo vozilo, iako nisu uvek u prilici da postave hidraulične lestve. – Vatrogasci mogu gasiti požar i na desetom spratu s tih lestvi, međutim, građani treba da znaju da je to samo u idealnim uslovima. To znači da pored takvog objekta koji ima više od deset spratova mora da postoji saobraćajnica koja je dovoljno široka ili plato na koji će se postaviti te hidraulične lestve. U praksi nailazimo na mnogo problema. Frekvencija saobraćaja je u gradu velika i toliko je automobila parkiranih ispred zgrada i na ulici da veoma često uopšte ne možemo da postavimo hidraulične lestve.

Kamion za požare na otvorenom

Novosadski vatrogasci bi od Grada do kraja godine trebalo da dobiju još jedno, malo navalno vozilo s UHPS pumpom, koja, kako saznajemo, ima visok pritisak i koristi malo vode. Po rečima našeg sagovornika, takav kamion ima rezervoar od 200 litara i veoma je efikasan u radu vatrogasaca i prodoran. Značiće im, kaže, za gašenje požara na otvorenom, a posebno za intervencije na prostoru Fruške gore, gde im je nekad teško probijanje do požarom zahvaćenih prostora.

Inače, vrednost novog vozila, koje su vatrogasci dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova, iznosi oko 850.000 evra. U njihovom voznom parku postoje još dva vozila s hidrauličnim lestvama. Jedno je starije proizvodnje, tačnije, iz 1990. godine, i služi kao rezerva, a drugo je 2008. godište i u prethodnih 12 godina je dosta dobro služio novosadske vatrogasce.

– Odmah po dobijanju novog vozila, započeli smo obuku i uvežbavanje rada jer je potrebno da naši vatrogasci-spasioci budu obučeni i uvežbani. Novo vozilo je savremeno i sofisticirano tako da je potrebno zaista dosta raditi na njemu da bismo se uvežbali i bili spremni da intervenišeno – ističe Milovac, i dodaje da je u prethodne tri godine njihov vozni park znatno podmlađen. – Imamo vozila koja su na prvom izlazu i imaju najsavremeniju opremu. U Vatrogasno-spasilačkom bataljonu u Novom Sadu imamo četiri navalna vozila, četiri auto-cisterne, tri vozila s hidrauličnim lestvama. Imamo i putnička terenska vozila – četiri džipa, tri kombija i dva putnička automobila. Potpuno smo zadovoljni i spremni da reagujemo.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay