Početna Gradske teme Novosađani dobijaju poligon za ekstremne sportove

Novosađani dobijaju poligon za ekstremne sportove

0

Izgradnja parka za ekstremne sportove, na prostoru između Kineske četvrti, Češkog magacina i Studentskog doma „Nikola Tesla”, u završnoj je fazi, tako da će Novosađani imati priliku da do kraja godine isprobaju „pamptrak” i „parkur” poligon.

Inače, reč je o gotovo 30 miliona dinara vrednoj investiciji koja se realizuje po sistemu „ključ u ruke”. Poligoni će biti namenjeni korisnicima različitih godina i interesovanja, a, kako je svojevremeno objašnjeno, želja nadležnih je da kroz taj projekat podrže ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Poligon za biciklizam, u obliku srca/slova M, zamišljen je kao kombinacija isturenih krivina, s tim da će ta staza biti duga 47 metara. Osim za bicklizam, poligon će biti pogodan i za vožnju rolera, skejtborda, trotineta, ali će moći da ga koriste i osobe u invalidskim kolicima.

U okviru „parkur” parka za rekreaciju, dimenzija 14×17 metara, sa sigurnosnom zonom površine 238 kvadrata, biće postavljena oprema poput prečke za preskakanje, lopte za preciznost, „pauk” kaveza, vratila, osovine za ravnotežu, penjalice, grede…

Kada je reč o parternom uređenju prostora, intervencije bi, imajući u vidu blizinu Dunava, trebalo da budu minimalne, prilagođene zonama zaštite i vegetaciji. Slobodni prostor će, kako je objašnjeno, biti ozelenjen i opremljen urbanim mobilijarom, tako da novi sadržaji budu uklopljeni u ambijent.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Pixabay