Početna Gradske teme Novosađanima podeljeno još 100 auto-sedišta za decu u Skupštini grada

Novosađanima podeljeno još 100 auto-sedišta za decu u Skupštini grada

0

Drugi krug podele auto-sedišta za decu održan je juče u Skupštini Grada Novog Sada i tom prilikom podeljeno je još 100 komada. Upriličeno je i predavanje o značaju i pravilnoj upotrebi istih, a iz glavnog razloga što su povrede nastale u saobraćaju jedan od pet najčešćih uzročnika stradanja dece u svetu.

Akciju su sproveli Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u aktivnoj saradnji sa Gradom Novim Sadom, a sve u cilju da se predoči građanima kolika je važnost korišćenja ovih sedišta, a pre svega pravilnog korišćenja istih.

– Ovu akciju smatramo izuzetno važnom, tako da nećemo stati sa ovom podelom. Već planiramo novu, koju bi trebali realizovati od početka naredne godine. Osnovna funkcija akcije je da se sedišta podele, a prva sledeća da se ljudima ukaže na problem – rekao je Aleksandar Kravić, član gradskog veća za saobraćaj.

Kako objašnjava Marijana Jovanović, organizatorka ovih aktivnosti, akcija je pokrenuta sa ciljem unapređenja bezbednosti saobraćaja dece kao putnika u automobilima.

– Mogu reći da je ovaj put bilo mnogo veće interesovanje nego prošli. Već nakon pet minuta od objave konkursa imali smo preko 100 prijavljenih roditelja – rekla je Jovanović.

U prethodnih pet godina za 50 posto povećana je upotreba dečijih sedišta u odnosu na prethodni period. Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da su deca značajno bezbednija ako su vezana, zato je ključna poruka za roditelje da uvek vežu svoje dete bez obzira da li se bune ili plaču.

– U prethodnih 5 godina skoro 4 hiljade dece uzrasta od 0 do 14 godina povrđeno je u svojstvo putnika, dok je čak 36 poginulo. To ukazuje na važnost ove oblasti. Na ovim akcijama roditelji dobijaju osnovna znanja o značaju korišćenja sedišta, bezbednosti dece i pravilnog korišćenja sedišta. Očekujemo da bezbednost dece na teritoriji Novog Sada u budućnosti bude veća – naglasio je Ilić.

U prvom krugu je podeljeno 100 auto-sedišta za decu rođenu između 1.6. i 15.11. 2020, a danas, u drugom krugu preostalih 100 za decu rođenu između 1.9.2020. i 1.2.2021. godine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay